Економија

I-Novi tekstili doo: Ускоро завршетак радова на погону и пробни рад

I-Novi tekstili doo погон за производњу интимног веша и остале одеће у Бечеју, основано од стране Norman International SPA 2018. године. Ово је једна од већих страних инвестиција у нашој општини и пре неколико месеци писали смо томе да је отварање погона одложено због пандемије коронавируса и ванредног стања, како сада ствари стоје и у којој фази се тренутно налазе радови као и да ли су због економских услова који су настали након пролећне кризе морали да редукују своје планове за производњу и запошљавање разговарали смо са Богларком Талош, менаџером за људске ресурсе

Да ли сте имали дужи застој у радовима током трајања ванредног стања?
Имали смо застој, јер нам материјал није стизао, који је требао стићи из Италије или других Европских земаља. Разне државне институције су обуставиле рад и то нас је такође спречавало у раду и набављању докумената.
Имали смо пуно проблема због кишног времена и високог нивоа подземних вода на тоj парцели. Канализација, изградња пута до фабрике и прикључивање електричне енергије нису реализовани на време. Имали смо великих потешкоћа са довозом грађевинског материјала због непроходног пута. Теретна возила су се свакодневно заглављивала у блату и били су принуђени да се крећу на парцели нашег првог комшије, власника предузећа Кнот. Надам се да ће се ускоро сва инфраструктура обезбедити, јер је без тога онемогућено функционисање фабрике.

У којој сте фази са изградњом погона и када очекујете отварање фабрике и почетак производње?
Са изградњом мало каснимо са роковима због ванредног стања, али приводимо крају ФАЗУ 1. изградње, и у процесу смо исходовања документације за пробни рад.

Да ли су мере владе Србије у вашем случају помогле да се бар делом санирају последице тромесечног застоја за време короне?
Јесу, могу рећи да су нам помогле.

Како видите тржиште за ваше производе ако се ово стање продужи?
Ми не вршимо продају одавде, ово је погон за производњу. Надам се да ћемо успешно организовати рад, и да ће се стабилизовати стање у Италији, где је седиште наше матичне фирме.

Да ли сте били принуђени да смањујете број запослених или да смањите планове за запошљавање радника?
У првом таласу смо се наравно обесхрабрили и престали смо са запошљавањем. Али током месеца маја смо већ почели са повећавањем броја запослених у шиваоници.

Да ли још увек имате потраживања за неким новим радним профилима, да ли запошљавате нове раднике? Који су то профили и радна места у питању, ако их има?
Наравно да имамо потраживања, уствари тек сад почињемо са реализовањем плана запошљавања. Највише нам требају шивачице, у овом периоду масовно повећавамо број новозапослених конфекционара.

Да ли сте и на који начин прилагођавали услове рада у случају да се продужи пандемија?
Исто као и друге компаније и предузећа, трудимо се да поштујемо одредбе Владе у мерама заштите.

Да ли ће бити малопродаја код нас или у оквиру фабрике?
Засад није предвиђена малопродаја, јер ми производимо по наруџби клијента. Све што произведемо је заштићен бренд одређеног наручиоца, и продаје се у ланцима продавнице клијента, као што је рецимо Decathlon ili C&A.