Политика

Војвођански фронт: “Бићемо глас свих грађана”

У новом сазиву Скупштине општине од ових избора и Војвођански фронт ће имати једног одборника. Тим поводом разговарали смо да председником Општинског одбор Лиге социјалдемократа Војводине о томе шта су њихови планови, на који начин ће се укључити у рад локалне скупшине и шта су им приоритети. Ференц Тот нам је за Бечејске дане одговорио на неколико питања

Да ли сте донели одлуку ко ће бити одборник у СО Бечеј и да ли ће бити самостални одборник?
Грађанке и грађани општине Бечеј су на изборима одржаним 21.06.2020. године указали поверење нашој коалицији, тако да ће коалиција Војвођански фронт-уједињени за демократски Бечеј имати један мандат у СО Бечеј. Одборник наше коалиције ће бити први на листи коалиције Војвођанског фронта Ференц Тот председник општинског одбора Лиге социјалдемократа Војводине Бечеј. Лига је претходних 8 година била ванпарламентарна странка у нашој општини, а по одлуци грађана општине Бечеј грађани су нам после 8 година поново указали поверење на изборима и одлучили да Лига поново буде парламентарна странка. Преговори и разговори око скупштинске већине нису још почели, тако да се још не зна однос снага, односно, зна се да ће власт чинити СНС, али се још не зна ко ће чинити власт у општини Бечеј. Када се то буде знало, тада ћемо видети и донети одлуку на страначким органима како можемо на најбољи могући начин представљати грађанке и грађане општине Бечеј у локалној скупштини, да ли као самостални одборник, да ли ћемо се прикључити и оформити одборничку групу, или са нивоа коалиције која ће у наредном четворогодишњем мандату чинити власт у општини Бечеј.

Шта ће бити ваш фокус рада у локалној скупштини?
Људи окупљени на листи коалиције Војвођански фронт-уједињени за демократски Бечеј знају да грађани желе да виде јачање демократије и владавину права у бечејској скупштини. Без јаког демократског друштва засноване на владавини права није могуће искоренити корупцију, партијско запошљавање и створити самосталне и независне институције и да Војвођански фронт на челу са Лигом социјалдемократа Војводине никада неће одустата од тих циљева. Бићемо глас свих грађана у Скупштини општине Бечеј, свих националности и свих вероисповести, и никада нећемо одустати од борбе за бољи живот свих грађана, за промене потребно је време, није могуће да се десе преко ноћи.

Да ли ћете формирати неку постизборну коалицију?
Још нас нико није позвао на разговоре око формирања постизборне коалиције. Избори су се тек завршили. Рано је још да говоримо о могућим постизборним коалицијама. Српска напредна странка може самостално да оформи већину јер има 20 одборника у СО Бечеј. Наша коалиција је након проглашења листе најавила, да је спремна да после избора разговара са свима који желе да општина Бечеј буде једна модерна општина у којој је добро живети. Ако будемо позвани, ми смо спремни да се одазовемо. Вољни смо да прихватимо одговорност, да дамо свој допринос и да учествујемо у томе, јер верујемо да општина Бечеј може бити добро место за живот.

Шта мислите да је квалитет а шта да су мане досадашњег начина на који је функционисала СО Бечеј? Да ли видите могућност да унапредите рад Скупштине?
Сви смо свесни да нисмо савршени и да поред многих врлина имамо и мане. Мислим да је добро да се расправа води у скупштинској сали а не на улицама. Зато смо и за време изборне кампање говорили да бојкот није решење, јер ако се те расправе из скупштинске сале преселе на улице, то веома брзо може да одведе у нежељеном правцу и избију сукоби. Могућност за унапређење рада локалне скупштине је увек могућа. Ко што смо то најавили, бићемо конструктивни, спремни смо на сарадњу, спремни смо да предлажемо , такође спремни смо и да подржимо све што је у интересу грађанки и грађана општине Бечеј. Војвођански фронт на челу са Лигом социјалдемократа Војводине нема газде ни у Београду ни у Суботици, ми одговарамо директно грађанкама и грађанима општине Бечеј.

С обзиром на ваш мањински статус и на чињеницу да ће скупштинска већина имати могућност да доноси одлуке без обзира на слагања опозиције или не да ли мислите да рад Скупштине може да се промени, побољша?
Скупштина је увек функционисала по принципу позиције и опозиције. Позиција је увек имала већину и доносила је одлуке без обзира на слагање или неслагање опозиције. Скупштина у демократији просто тако функционише. Посао опозиције је да контролише, да указује на грешке чак и да предлаже, али разумљиво је да буде конструктивна и да ради у интересу свих грађана а не у интересу својих партијских шефова. Видели смо да је у прошлом периоду организован одређени референдум у нашој општини на којој су грађани гласали о инфраструктуалним приоритетима за општину Бечеј, и то је добар начин комуникације са грађанима, и ми ћемо то свакако да подржимо. Ми се нећемо демократизовати сами од себе зато је важно да све политичке групације које у својој основи имају европске интеграције, грађанско друштво, помирење и признавање реалности почнемо да сарађујемо.

Који су приоритети локалне власти по вама у наредном периоду?
Приоритети коалиције Војвођански фронт -уједињени за демократски Бечеј су економија, екологија, здравље, образовање и демократија. Само демократском расправом у локалном парламенту можемо имати програмски буџет који ће решити проблеме, обезбедити бољи економски статус грађана и зауставити њихов одлазак из општине Бечеј. Програмски буџет, усвојен на демократски начин у Скупштини општини Бечеј, једини је пут до решавања ових питања. На тај начин можемо побољшати економски статус грађана и зауставити њихов одлазак из општине Бечеј. Одлив кадрова, нарочито стручних и углавном млађе генерације, је један од највећих проблема са којим се суочавамо и обезбеђивање нормалних услова живота, чиме би се зауставио одлазак наших грађана у земље Западне Европе, је интерес свих нас. У локалном парламенту водићемо политику помирења, јер се на основу изборних резултата може закључити да је наше друштво изузетно подељен. Политичари су направили те поделе међу националним заједницама у општини Бечеј и мислим да је крајње време, пошто су политичари то започели, да политика то и врати и да почнемо да радимо на уједињењу грађанки и грађана општине Бечеј. Ми смо вољни да дамо свој допринос и да учествујемо у томе.