Економија

Привредна комора Србије: Иницијатива за отварање канцеларије за предузетнике

Привредна комора Србије отворила је крајем јануара шалтер за предузетнике у Општини Темерин како би сви привредници из ове општине, они који имају већ разрађен бизнис али и они који планирају да почну сопствени посао могли на једном месту да добију бесплатне савете, помоћ и информације о програмима и пројектима подршке предузетништву које држава спроводи. Наглашено је да ће сваки предузетник овде моћи да добије помоћ, информације почевши од кредита до субвенција, али спремни су да одговоре и онима који тек желе да отворе предузеће и помогну им у том процесу.

Меморандум о томе заједнички су потписали Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва Привредне коморе Србије и Младен Зец, председник општине Темерин.

Но, ова општина није једина и отварање овакве канцеларије је део већег пројекта који је је покренула Привредна комора Србије. Широм државе отворено је 20 оваквих канцеларија и њихов циљ је да услуге које се нуде у оквиру оваквих канцеларија буду на распо-лагању предузетницима у месту пословања.

„Оно што је изузетно значајно је то да ће привредници, предузетници који послују на територији једна општине моћи да добију две групе информација. Прва се односи на оне који тек желе да започну сопствени посао, док се друга група односи на све који већ обављају регистровану пословну делатност и на овим шалтерима ће моћи да добију све информације које су од значаја за њихово пословање, како би унапредили пословање, како би могли да користе субвенције које додељује држава, такође, како би могли да користе читав низ бесплатних услуга које нуди Привредна комора Србије. За њих заједно са локалном самоуправом можемо да организујемо, и то бесплатно, састанке, да им помогнемо да изађу на страно тржиште, да изађу на сајмове, да добију информације са „Ц“ знаком које се односе на усаглашеност са европским директивама“ рекла је Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва у Привредној комори Србије.

На иницијативу групе предузетница из Темерина прошле недеље одржан је састанак у општини Бечеј са представницима локалне са-моуправе и једног броја бечејских предузетница где је покренута иницијатива да се у Бечеју отвори друга по реду таква канцеларија, односно шалтер за предузетнике/це.  У општини Бечеј је регистровано око 300 предузетничких радњи чији су власници жене.

Члан Општинског већа задужен за привреду Драган Ковачев је поздравио ову иницијативу привредница и рекао да ће локална самоуправа подржати овакве иницијативе које унапређују привредни амбијент.

“Ја бих ово вечерас назвао иницијални састанак на једну тему која је иначе покренула Привредна комора Србије. Ми смо њихов допис добили пре пар недеља мејлом у којем се скреће пажња да би било добро да се по локалним самоуправама отворе канцеларије за предузетнике. Ово је сад било иницирано од стране групе жена па је испало тако да је иницијатива таква де се само отвори шалтер за предузетнице и ми хоћемо да дамо тај неки акценат на развој женског предузетништва али у принципу то би требало да буде генерално отварање или канцеларије или шалтера за помоћ предузетницима. Морам да нагласим да смо ми и у досадашњем раду, кад је у питању Одељење за пољопривреду у Општини Бечеј, имали делатности тог профила, конкретно запослене људе који пружају помоћ привредницима од саме регистрације фирме па до појединих савета по одређеним питањима које се јављају у текућем пословању. Ово што сада Привредна комора сугерише то су већ нека озбиљнија питања и савети за која наше службено лице које тренутно обавља те послове нема толико широк спектар знања да може баш све да покрије али имамо обећања да ће нам у том делу убудуће помоћи и Привредна комора са својим стручним лицима и да на сва она питања на које немамо тренутно одговор у року од 24 часа можемо да добијемо повратну информацију од њих и да заинтересованој странци пружимо адекватан и користан од-говор. Морам признати да сам вечерас изненађен бројем посетилаца на овој конференцији јер знам да предузетници често имају пуно посла и тешко им је да одвоје време, ово је импресиван број жена за неки иницијални састанак што значи да има потребе и има интересовања за те ствари и, наравно, локална самоуправа ће одговорити на те потребе адекватно.“ – рекао је Ковачев.

„Власник сам производње дечије одеће TMV Kids, бавим се тиме 25 година и извозим своје производе ван граница Србије. Мој циљ учешћа на овој конференцији је био да дођем у Бечеј и да дам пример добре праксе. Да покажем како жена може да ради, да ствара породицу, да ствара своју производњу и да је то све могуће у Србији. Пре једно годину дана смо на иницијативу Привредне коморе Србије дошли на причу да би требало да се предузетнице умреже да покажу своје производе, да их пласирају, да их извозе и ту смо дошли на идеју да окупимо предузетнице Војводине. Привредна комора је отворила 22 шалтера у Србији и први шалтер у Војводини је отворен у Темерину. На иницијативу моју и мојих колегиница био је и предлог да тај други шалтер буде у општини Бечеј. Шта то конкретно значи, шта је шалтер за предузетнице? То би требало да буде шалтер где би се привреднице и привредници могли информисати о свом послу, о свему оном што их занима а за шта не могу да пронађу одговор код свог књиговође, у том моменту то може да буде неко питање везано за извоз или нека законска регулатива која их занима.  Ми смо се данас договориле да ћемо сваки последњи уторак у месецу имати заједнички састанак у Бечеју. Разговараћемо о томе како можемо да се финансијски оснажимо, да женама помогнемо да продају свој производ и о свему ономе што их занима“- рекла предузетница из Темерина  Светлана Чавић, чланица Општег удружења предузетница Бачке.