Пржени пиринач са пилетином и јајима (Chicken egg stir-fry)

Пржени пиринач је веома популарно „брзинско“ јело које је одлично и за дјете, кад немате времена после посла за нешто озбиљније, кад желите нешто здраво. Одлично је и за клинце који ће иначе тешко прогутати поврће јер овде је све прилично ситно исецкано и непрепознатљиво. Има мало сецкања али све то не траје више од 10 минута.

Скувати пиринач у односу 2 према једна, на једну шољу пиринча иде 2 шоље воде. Најбољи је басмати или било који дугачког зрна (сад има и онај са јасмином, одличан је), мало га пропрати и виљушком раздвојити зрна. Можете скувати већу количину, па оставити у фрижидеру да имате бар за два пута, можете и у замрзивач у кесицу за следећи пут.

У дубљи тигањ ставите мало путера и мало уља, исецкајте један већи лук на ситно или неколико стабљика младог лука, једну већу црвену паприку, исто на коцкице и ситније, једну стабљику целера такође ситно, једну већу тиквицу исецкати и једну већу шергарепу ситно исецкану на коцкице. Све то зачинити са мало соја соса, бибера, соли, наренданог свежег ђумбира, 2 чена белог лука, једном кашичицом меда, чили соса (или суџук паприке) сок од пола лимуна, све по укусу и оставити да се издинста толико да поврће буде још увек мало ал денте. Пребацитe поврће у чинију и на истом тигању испржите на мало уља посебно на тракице исечено око 250 грама пилећег меса (бело месо, или откоштен батак) да добије смеђу корицу, одложити месо на поврће у чинију. О одвојитe две шоље куване риже и мало је пропржити на уљу, направитe рупу у средини тигања, макните рижу са стране и ту разбити једно или два измућена јајета, испржити га и полако помешати са рижом, додати поврће и месо и све лепо сјединити.