Óbecse

PSMK: Ifjúsági szavaló és drámatábor

Beszédgyakorlatok, színpadi játék, vers és próza…

Augusztus 19-e és 24-e között az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szavaló és drámatábort szervez 10 és 18 év közötti fiatalok számára.
Húsz óbecsei fiatal jelentkezését várják a szervezők a hat napos foglalkoztatásra. A tábor nem bentlakásos, azaz a résztvevők minden nap ebédre és szakmai képzésre számíthatnak. Az érdeklődőkkel Rókus Zoltán, ifjú színművész, illetve Magyar Zsófia, az újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatója foglalkozik majd.
– A tábor célja elsősorban a fiatalok előadói nevelése, hogy megtanulják az önkifejezés olyan módját, ami a magyar szón alapul. Emellett, a pódium művészet hozzásegíti a botorkáló ifjúságot egy olyan beszédkészséghez, ami minden megnyilvánulássukkor tükrözheti az ő tettrekészségüket, egyéniségüket – nyilatkozta Ricz Róbert, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke.
A szervezők gyermekek és fiatalok jelentkezését egyaránt várják, ezáltal a foglalkoztatás két csoportban folyik majd. Délelőttönként közös beszédgyakorlatokon vesznek részt a színésztanoncok, majd ezt követően mindenki a saját csoportjával folytatja a munkát. Az idősebbek Rókus Zoltán vezetésével verses és színpadi játék megvalósításával sajátíthatják el a színművészet trükkjeit. Az ő programjuk olyan gyakorlatokon alapszik, melyek javítják a kommunikációs készséget és a szövegek megszólaltatását, hiszen a szöveges előadások tárgyi, partneri, vagy mozgássorozattal kapcsolódnak össze.
– A színház párhuzamba lép a versmondással ebben a táborban. Ha élettel töltjük meg, akkor utána a kisagyba eltárolt dolgok mellett, ami mindig ott lesz, és előhúzhatóak, lesz egy nagy emlék, kialakulhatnak életen át tartó barátságok – mondta Rókus Zoltán, aki egyébként a tábor programszervezője is.
A fiatalabb csoport, Magyar Zsófia koordinálásával, verssel és prózával fog dolgozni.
– Ami az ötletet illeti, Zolival már egy ideje beszéltünk arról, hogy létre kéne hozni valamit Óbecsén, amivel lehetőséget adunk a fiataloknak, hogy kipróbálják magukat a művészet világában is. Aztán előállt az ötlettel, hogy szeretne vezetni egy drámatábort, viszont mindenféleképp kell mellé még valaki. Így jöttem én a képbe. Nem volt kérdés, hogy elvállalom-e, hiszen ez nekem is nagyon jó iskola és hasznos tapasztalat. A táborban a résztvevők kézhez kapnak majd verseket, prózai szövegeket, ezeket közelítjük meg több szempontból, majd az utolsó napon bemutatják a végeredményt – tette hozzá Magyar Zsófia.
A szervezők munkanapokon 8 és 13 óra között a Petőfi kultúrkör irodájában várják a jelentkezőket, tehát azokat az óbecsei fiatalokat, akik érdeklődnek a szavalás és a színészet iránt.

Glumačke radionice u MKD „Petefi Šandor“

Mađarsko-kulturno društvo „Petefi Šandor“ između 19 i 24. avgusta organizuje glumačke radionice za mlade sa teritorije naše opštine. Radionice će voditi Zoltan Rokuš glumac i Žofia Mađar, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu. Zainteresovani će biti podeljeni u dve grupe: mladi od 10 do 16 godina i učesnici od 17 do 18 godina.

D.P.