Друштво

ПУ „Лабуд Пејовић“: Родитељи и васпитачи уређују дворишта вртића

Бачко Градиште: Родитељи и васпитачи уредили двориште вртића

У вртићу „Коцкица“ у Бачком Градишту је у петак 24.марта одржана велика заједничка акција за уређење дворишта у којој су учествовали родитељи деце која похађају овај вртић али и васпитачи па и малишани који вредно помагали. Ова акција одржана је на иницијативу неколико родитеља који су у договору са управом и васпитачима вртића урадили веома велики посао и комплетно променили изглед овог дворишта. Циљ је био да се двориште улепша и да се припреми за пролећне игре малишана напољу, да се простор освежи и буде пријатно место за боравак деце.

Сунчица Варга је учествовала у овој акцији и била један од иницијатора ове идеје.

„До ове радне акције је дошло због потребе да уведемо мало ведрине и боје у наше двориште, у двориште вртића наше деце како ни њима учинили сваки дан лепшим и радоснијим. Покренуле су акцију маме из сваке од група, по једна мама из сваке групе се одазвала акцији и одлучиле смо да то подигнемо на један виши ниво те смо ангажовали и остале родитеље који су се у великом броју одазвали и врло радо су пристали да учествују са нама у овој акцији. Негде око двадесетак-тридесетак родитеља се одазвало, уз васпитаче који су такође ту“ – рекла је Варга.

Драгана Мирић, мајка двоје деце која похађају овај вртић, и сама је некада као мала боравила у том вртићу пре доста година. Драгана Мирић је напоменула да ово није прва акција ове природе у вртићу, да је друга по реду. Прву у којој је био нешто мало мањи одзив родитеља су искористили да рашчисте терен, да покупе и очисте простор од грања и шибља, припремили су жардињере и песак, тачније припремили све да ова друга акција може да се одржи.

И сами васпитачи који раде у овом вртићу су посебно задовољни оваквим ангажманом родитеља и бројем оних који су се одазвали на радни акцију. Већина родитеља је повела и децу па су се и они прихватили посла.

Тијана Јефтић, васпитачица је похвалила ангажман родитеља и најавила и нове акције:

„Планира се даље замена ограде, постављање неколико клупа, канта за смеће, бициклана… Ово нам је јако важно јер нас неколико васпитача не би могли све сами ово да урадимо, нама значи свака помоћ. Али гледамо да то не буду само да их „искористимо“, да то буде и дружење, да се повежемо да деца уживају.“ – додала је Тијана Јефтић.

Овој акцији присуствовала је и директорица ПУ „Лабуд Пејовић“ која је изразила такође задовољство што је ова радна акција организована веома успешно.

„Ја бих прво констатовала једну чињеницу да смо тачно пре годину дана били у Бачком Петровом Селу када су три маме иницирале радну акцију уређења дворишног простора и спољашњег простора вртића „Чаролија“, да смо ми том приликом заједничким снагама заједно са васпитачима, родитељима, децом и представницима локалне самоуправе заиста уредили тај простор на велико задовољство деце. Ево нас после годину дана, налазимо се овде у вртићу коцкица у Бачком Градишту, овде је шест мама иницирало прво састанак са мном. На том састанку су оне изнеле неке идеје и предлоге кога ми све могли из њихове локалне заједнице да анимирају, да позову у помоћ у виду неких спонзорстава како би се овај дворишни простор вртића уредио и средио. Оно о чему разговарали на том састанку јесте и како би могла и наша предшколска установа да учествују и договорили смо се да би заиста за почетак било важно да се обезбеди један контејнер како би се однело то смеће и тај кабасти материјал и онда смо ми у сарадњи са нашим „Потисјем“ то и омогућили. Договорили смо да да им набавимо и саднице свећа и дрвећа како би учествовали у озелењавању дворишног простора и на крају да им обезбедимо фарбе и остали материјал. Конкретно баш за данашњу радну акцију“ – рекла је Митић.

И у осталим вртићима било је одржано неколико радних акција …

У групи “Пужићи” васпитачица Снежане Вугрин и Адрианe Јурић је добила на поклон сто и две клупице од донатора Милана и Владимира Јованић и њихове фирме “Урбан парк”. Деца су их радосно дочекала , поздравила и рекли им да имају пуно идеја како ће им послужити у њиховом Еко игралишту.

У вртићу „Маслачак“ 24. марта тате су се удружиле на радној акцији како би деца у дворишту имала тобоган. Тим поводом направили су велико брдо од гума, напунили земљом, на које ће монтирати тобоган на следећој радној акцији. Особље вртића су њиховој за тате припремиле мекике …
Посебно су се захвалили Смијешко Тамашу који је донирао 20.000 динара за куповину тобогана, тати Попов Зорану који  је обезбедио гуме и организовао превоз истих, тати Иван Атили који је обезбедио земљу и организовао утовар, превоз и истовар.