Радионице здраве исхране у школи „Петефи Шандор“

Основна школа „Петефи Шандор“ је током прошле године покренула пројекат ученичке задруге у школи. Задруга је отворена у оквиру пројекта „Jednosmenski rad – PefiPrint“. Школа је ових дана добила и нову секцију под називом „PefiFood“ и у сарадњи са београдским удружењем „Limitless“ опремили су малу кухињу и почели са радионицама. Представник ове београдске организације, Јован Јовановић, пројектни менаџер на пројекту „Социјална предузећа за развој потенцијала младих“ је у уторак 2. фебруара, заједно са ученицим и особљем школе и свечано отворио кухињицу здраве хране.

„Наша Ученичка задруга „ПефиПринт“ је отворена ове школске године. Прва секција нам је била штампарија која сад већ успешно ради и први производи ће изаћи сад за Дан заљубљених, производи које су креирали ученици који су чланови ђачке задруге. Другу секцију отварамо данас и назвали смо је „ПефиФуд“, она ће бити базирана на здравој храни, на учењу домаћинства и као што сам пројекат налаже, на социјалном предузетништву. Циљ целог пројекта задруге је да децу оспособимо за неко можда будуће занимање да науче да се снађу у животу. У оквиру „ПефиФуд“ радионице прво смо кренули са осмацима. Највичније су биле девојчице тог узраста које су се пријавиле за ову радионицу па данас овде већ можете да пробате њихове производе. Спонзор почетног капитала за радионицу здраве храна нам је „Спелта Јевтић“ из Бачког Градишта а јаја смо добили од компаније „Агропродукт Шинкович“. Осмаци су правили кексиће и макароне за сада. Морам да кажем да су девојчице биле веома веште и вољне да науче што више. Ове радионице одржаваће се једном недељно, сваког четвртка, где ћемо пробати да правимо разне производе.Уз све ово морам да додам да смо прошле недеље потписали још један ИПА пројекат у оквиру програма прекограничне сарадње са Мађарском. У питању је пројекат „За здравље кроз заштиту природног наслеђа“ у сарадњи са Фондацијом „Еко центар“ из Мађарске у оквиру којег ћемо радити теоријска предавања о здравој исхрани такође. Све нам се то баш лепо уклопило.“ – рекла нам је директорица ове школе Габријела Потребић Тежер

Јован Јовановић, председник удружења „Limitless“ и пројект менаџер на пројекту нам је овим поводом рекао о сарадњи са школом „Петефи Шандор“:
„Наше удружење које је из Београда у сарадњи са основном школом „Петефи Шандор“ реализује један пројекат који је подржан од стране ЕУ под називом „Социјално предузеће за развој потенцијала младих“. У оквиру овог пројекта подржали смо покретање 12 социјалних предузећа. С обзиром да ученичке задруге испуњавају форму социјалног предузећа, донирали смо одређену опрему за покретање и рад једне секције. У овом случају то је секција здраве исхране, донирали смо мале кухињске апарате како би деца поред теоријске наставе и уопште теоријског дела везаног за здраву исхрану могли нешто и практично да раде и то знање примене. Гледали смо да опрему донирамо у мањим срединама на читавој територији Републике Србије. У пројекту имамо партнере са којима радимо широм Србије, доле од Врања па све овде до Бечеја. Отворили смо 12 ученичких задруга и донирали смо опрему. Здрава исхрана је у наставном програму сваке школе а са овом ученичком задругом и са овом секцијом смо желели да појачамо тај правац образовања.“

Габријела Потребић Тежер нам је рекла и да је школа од 1. фебруара кренула са уписом за прваке, да је веома задовољна јер је интересовање за школу веома велико. Напоменула је да је само потребно да се родитељи јаве и да могу и телефоном да доставе ЈМБГ детета и њихове податке. Планирано је да се ове године у школи отворе два одељења на мађарском и једно на српском језику за прваке.