ДруштвоЕкономијаПолитика

Радојевић и Недимовић обишли пољопривредна газдинства у општини Бечеј

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић обишао је заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Неди-мовићем, пољопривредна газдинства Тибора Собоа у Бачком Петровом Селу и Павла Гуцунског у Бачком Градишту, у општини Бечеј.

Пољопривредно газдинство породице Сабо, у чијем поседу је 100 хектара обрадиве земље и фарма оваца, бави се повртарством, воћарством и виноградрством, а газдинство и фирма „Агропоље“ породице Гуцунски, располаже са 700 хектара земљишта и бави се ратарством и воћарством. Реч је о реперезентативним пољопривредним газдинствима која своју производњу заснивају на модерним технологијама, а уз пуну примену стручног знања, што им обезбеђује одличан квалитет.

Секретар Радојевић истакао је, након обиласка ових породичних газдинстава, да је разговор са пољопривредницима на терену, најбољи начин да се уоче њихове потребе и нађу права решења у оквиру прилагођавања и побољшања мера аграрне политике. Радојевић и Недимовић су са пољопривредницима разговарали и о новим законима у области пољопривреде који треба да регулишу цене пољопривредних производа, да одреде ко су професионални пољопривредни произвођачи и референтне цене производа. Радојевић је рекао да су ове посете уједно прилика да се пошаље порука о томе да су аграрни подстицаји ресорног секретаријата доступни свим пољопривредницима и да они треба искористе ту шансу. Ресорни секретар је навео да су газдинства у општини Бечеј, која је посетио са републичким министром, примери добре праксе јер се поред екстензивне ратарске производње баве и интензивним линијама пољопривредне производње.

Др Радојевић је подсетиo да је управо газдинство Сабо искористило на конкурсу бесповртна средства у оквиру стартап програма за младе пољопривреднике, док је породица Гуцунски у протекле три године подстицаје Покрајине, у висини од 7,6 милиона динара, искористила за набавку опреме за наводњавње, противградне мреже, механизацију и опреме за хладњаче.
„За три године од како је формирана ова Покрајинска влада, имамо заједнички реализовано преко 210 милиона динара инвестиција са пољопривредницима са територије општине Бечеј. Значајно је било интересовање када је реч о млађим пољопривредницима од 40 година, којима је по том основу опредељено близу 42 милиона динара. Поред тога, највеће интересовање је било за набавку система за наводњавање, такође преко 40 милиона динара, као и по близу 30 милиона динара за набавку нове механизације и опреме за хладњаче“, подсетио је Радојевић приликом ове посете.

Др Радојевић је истакао изузетну сарадњу Покрајинског секретаријата за пољопривреду са општином Бечеј у оквиру које је у истом периоду реализовано близу 400 милиона динара инвестиција у водоводну и канализациону мрежу, уређење атарских путева и отресишта, уређење каналске мреже и уклањање дивљих депонија са државног пољопривредног земљишта.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић овом приликом најавио је и доношење новог закона о пољопривреди у којем ће бити дефинасан статус пољопривредника. На овај начин они би требало да добију значајнији новац из аграрног буџета.
„Нама је неопходан пропис који ће нам рећи ко је то професионални пољопривредник, који се активно бави пољопривредом а не успут.То је важно због различитог третмана пореског, банкарског система и система субвенција, како би пољопривредници имали неку врсту награде у односу на неког ко своја права може да оствари на други начин“, истакао је министар Недимовић и навео да је једно од значајних питања који ће се на овај начин уредити када је реч о пољопривредницима и право на пензијско и инвалидско осигурање.

Министар Недимовић је поводом проблема учесталог паљења њива, истакао да ресорно министарство има могућност да свака четири дана сателитом надгледа све парцеле. Ускоро ће ресорно министарство пред јавност изаћи са извештајем о резултатима, а у догледно време, када прописи буду измењени, и са предлозима за санкционисање ових појава. Овакав приступ је, према Недмовићевим речима, неопходан, јер паљење по њивама наноси огромне штете како екосистему и квалитету земљишта, тако и због бројних саобраћајних незгода које се јављају услед ових појава.

Председник општине Бечеј Драган Тошић истакао је да је презадовољан сарадњом коју бечејска локалне самоупрва остварује са вишим нивоима власти у оквиру унапређивања пољопривредне производње. Он је посебно истакао захвалност за значајна подстицајна средства, која је ресорни секретаријат у претходне три године определио бечејским пољопривредницима и локалној самоуправи.