Политика

Расправа око грађевинског земљишта

На 15. седници Скупштине општине Бечеј, одржаној 23. фебруара, одборници су изгласали шест тачака дневног реда и констатовали оставку Маријане Димитров,члана Комисије за израду нацрта годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта.

Највише расправе се водило око одлуке о изменама и допунама одлуке о отуђењу и давању у закуп грађевинског земљишта. Имајући у виду општи интерес и стратешки значај нових инвестиција за развој локалне заједнице неопходно је било отворити нове могућности тј. олакшице потенцијалним инвеститорима у виду плаћања уговорене цене на дужи временски период. Изменама ове одлуке, потенцијални инвеститори би имали одређене повластице и могућност да изаберу начин односно рок плаћања грађевинског земљишта. Одборник покрета “Доста је било”, Милан Бокун, изнео је неколико примедби на ову одлуку, али оно што он сматра као највећи проблем јесте то што је у одлуци наведено да уколико два или више понуђача понуде исти износ и исте услове, најповољнији понуђач ће бити изабран по слободном уверењу, што према његовим речима, отвара разне могућности за корупцију. Душица Давидов, начелница Одељења за имовинско правне послове општинске управе, разјаснила је ове суштинске примедбе које је одборник изнео, истичући да уколико дође до поменуте ситуације, неће одлучивати појединац већ ће постојати критеријуми по којима ће се бирати, затим одлука Већа и на крају предлог ће се наћи пред одборницима у Скупштини. Председник општине, Драган Тошић, сматра да је ова одлука добра и да је неопходно да се што пре усвоји зато што би ова подстицајна мера створила предност у односу на друге локалне самоуправе и била би добра порука потенцијалним инвеститорима. При свом излагању, Тошић је скренуо пажњу одборнику Бокуну да је стекао утисак да покрет “Доста је било” не жели да инвеститори дођу у Бечеј, како би имали разлога да критикују власт. На крају ова тачка дневног реда је усвојена већином гласова.

Такође,  локални парламент је донео одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Бечеј за 2016. годину и изгласао стављање ван снаге одлуку о накнадама председнику и члановима комисије за планове општине Бечеј.

Усклађивање одлуке о оснивању Јавних предузећа

Као трећа, четврта и пета тачка дневног реда, расправљало се о јавним предузећима. Наиме, ЈП Топлана покренуло је иницијативу за измену Одлуке о оснивању ових предузећа са намером да им се одобри кредитно задуживање. Ова одлука би се применила и на сва остала јавна предузећа, пре свега на Водоканал и Комуналац. На тај начин би превазишли проблеме у којима се тренутно налазе, тачније могли би да финансирају развојне пројекате којима ће се омогућити унапређење, ефикасност и ефективност ових јавних предузећа. Такође, ЈП Топлана неопходан је кредит како би што пре измирили своје обавезе према ЈП “Србијагас”, за испоруку природног гаса. Директор Топлане, Дејан Вуковић, подсетио је да се у последњих 15 година у ово предузеће није улагало и није постојао ни један пројекат док он није преузео функцију директора овог предузећа, 2012. године. Ситуација и даље није сјајна али спроведен је одређен број пројеката и постоји потреба да се настави у том правцу. Према речима Вуковића, оно што је непредвидиво јесу кварови и на то нико не може да утиче. Топлана је дужна да било какав квар детектује у што краћем року и отклони га како би се снабдевање топлотном енергијом несметано одвијало. На иницијативу председника Скупштине, Ненада Томашевића, Вуковић је такође објаснио и шта се догодило пре непуних месец дана, када корисници у нашој општини нису имали два дана грејање. Наиме, реч је била о немару једног од наших суграђана, дошло је до пуцања цеви које нису биле изоловане ни заштићене, а температуре су биле дубоко испод нуле. Квар је откривен захваљујући жени која живи у близини и која је то пријавила, где су радници Топлане реаговали и квар отклонили. Највећи проблем у овој ситуацији је било то што је неко дозволио  прикључак на магистрални вод па је тако цела магистрала била угрожена због једне подстанице.

Одборница Едит Силађи желела је да нагласи да се ова Одлука доноси са намером да се нешто добро уради у нашој општини, због свих грађана и подсетила све присутне да није тренутак да размишљамо ко припада којој странки, ко је на којој страни већ треба сви да се ујединимо и помогнемо нашем граду.

Б.С.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *