Régészeti lelőhely a Tiszán

Miről árulkodnak a középkori erődítmény maradványai?

Az óbecsei Városi Múzeum kezdeményezésére a közelmúltban régészeti feltárást végeztek Törökbecse közelében, amely valójában a 2008-as munkálatok folytatása, amikor a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet olasz búvárokkal együttműködve végzett ugyanitt kutatást.
A helyszínen középkori erődítmény maradványait vizsgálták. A régészekből, történészekből és búvárokból álló csapat idén nyár végén két hetes régészeti ásatást végzett, azzal a céllal, hogy meghatározzák az erődítmény maradványainak állapotát, mely egykor folyami állomásként szolgált a Tiszán, a hajózás ellenőrzéséhez, a vámkezeléshez és áru tárolásához. Ez egy igen jelentős középkori maradvány, mivel a Tisza mentén, pontosabban Szeged, Titel és Zenta közelében sincs hasonló.
A kutatás vezetője Raško Ramadanski, az Óbecsei Városi Múzeum kurátora-régésze, aki azt nyilatkozta, hogy a vár nagy kulturális és történelmi jelentőséggel bír, de emellett jelentős turisztikai potenciállal is rendelkezik. Az építészeti maradványok mellett kerámia edényeket és más értékes leleteket is találtak az erődítmény víz alatti részén. Amint azt a kutatás vezetőjétől megtudtuk, a talált érdekességek között szerepel egy pecsét is. A rajta található szimbólumok és monogram alapján feltételezhető, hogy egy olyan személyé volt, aki a vámhatóságnál vagy a kikötőben dolgozott.
A feltárás az Óbecsei Városi Múzeum és a törökbecsei helyi önkormányzat mellett a területileg illetékes Nagybecskereki Műemlékvédelmi Intézettel, a Nagybecskereki Nemzeti Múzeummal, valamint a belgrádi Tudományos és Technológiai Múzeummal együttműködésben valósult meg. A projektben egyetemi hallgatók is részt vettek, akik számára ez fontos tapasztalatot jelentett és hozzájárul a szakmai fejlődésükhöz.
Ami a kutatás további menetét illeti, a munkálatokról jelenleg tanulmány készül, valamint várható, hogy a helyszínt kulturális értéknek nyilvánítják, azaz a hely védett státuszt kap, ami tulajdonképpen a kutatás egyik célja volt.

D.P.