Политика

Резултати гласања за „Буџет по мери грађана“

У недељу 3. децембра и званично је завршено гласање грађана у свим месним заједница на територији општине Бечеј за приоритете у 2024. години у оквиру акције „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“. Ова акција се у општини Бечеј спроводи већ неколико година уназад у сарадњи Бечејског удружења младих, Канцеларије за младе општине Бечеј и локалне самоуправе. Сваке године све је више заинтересованих грађана да учествују у овом процесу  који има за циљ да обезбеди веће укључивање грађана у процес доношења одлука, да информише грађане о буџетском процесу као и да повећа транспарентности рада локалне самоуправе и одвијања буџетског процеса.

Да, подсетимо ове године општина је у нацрту буџета који је у изради за наредну годину определила око 100 милиона динара за реализацију пројеката на основу приоритета које су грађани учествујући у овој акцији изгласали.

Резултати гласања ове године показали су да заинтересованост грађана за учествовање у овом процесу полако расте. Док је за буџет 2023. године прошле године гласало 2986 грађана ове године је на биралиштима или на порталу партиципативног буџета гласало 3195 грађана што је највише до сада у претходне четири године. Жене су, судећи према резултатима и ове године више биле заинтересоване да гласају па је тако чак 1759 жена гласало на изборима за приоритете у својој месној заједници док је мушкараца било 1436, гласало је и 706 наших младих суграђана што је око 22 посто. Било је, додуше, и неважећих листића, и то укупно на нивоу свих месних заједница 281 неважећи листић.

Највише је гласало грађана у Првој месној заједници, али је то свакако и најнасељенији део града и има највише становника. У овој месној заједници гласало је укупно 1159 грађана. Приоритети који су добили највише гласова били су Дечије игралиште код прве месне са 406 гласова, реконструкција јавне расвете у улици Вељка Влаховића са 392 гласа и изградња летње терасе у Горанском парку са 353 гласа, ту негде близу, када су гласови у питању, је било и комплетно уређење Горанског парка и санација пута у викенд насељу код Тисе.

У Другој месној заједници гласало је укупно 247 грађана, с обзиром на број становника чини се да је ово био и најпасивнији део града када је ова акција у питању. Највише гласова у овој месној заједници имао је пројекат изградње бициклистичке стазе према Ботри – 106 гласова, и у овој месној заједници добар део гласова је однео приоритет изградње летње терасе у Горанском парку, већи број бодова као приоритет добила је и санација тротоара у Новосадској улици као и санација жутог бунара и расвете около.

У Трећој месној заједници укупно је гласало 675 грађана. Највећи број гласова добио је предлог за приоритет асфалтирања две улице – Серво Михаља и Добровољачке улице са чак 447 гласова, Новоселци су гласали и за санацију расвете на Иђошком путу, на Тополском путу, код Поћес рампе и код гробља – 323 гласа. Важан приоритет за грађане ове месне заједнице је и изградња бициклистичких стаза на србобранском и на Петровоселском путу  као и ограђивање и јавна расвета на пијаци у Новом селу.

У месној заједници Бачко Градиште укупно је гласало 602 мештана овог села. Највише гласова је добио приоритет асфалтирања улице Саве Ковачевића и то 197 гласова, следећи је асфалтирање србобранског пута за десетак гласова мање а ту су и реновирање куглане и санација дивљих депонија код циглане и на Србобранском путу. За мештане Бачког Градишта важан приоритет је и санација тротоара у најпрометнијим улицама у центру села, у Школској и Главној улици.

У месној заједници Бачко Петрово Село укупно је гласало 367 грађана који су као најважнији приоритет са 289 гласова изгласали санацију и уређење плаже на Тиси, следећи приоритет који је однео највише гласова је означавање школских и предшколских установа са 197 гласова али ту је и изградња мини фабрике воде у селу и санација водоводне мреже са 154 гласа.

У месној заједници Милешево-Дрљан гласало је укупно 46 мештана и то највише за изградњу дечијег игралишта код школе у Милешеву – 29 гласова. Мештани ова два спојена села гласали су у већем броју и за асфалтирање и санацију улице Бориса Кидрича као и за изградњу стазе од Милешева до Дрљана.

У месној заједници Радичевић гласало је укупно 63 мештана. Највећи приоритет за ово село према гласовима заинтересованих мештана да учествују у овом процесу била је изградња дечијег игралишта са 39 гласова, неки од приоритета који су још добили гласове су и уклањање дивљег растиња и санација сточног гробља, пошумљавање села и санација тротоара и паркинга у центру села.

У најмањом месној заједници у бечејској општини, у Пољаници гласало је 36 мештана који су као најзначајнији приоритет изгласали завршетак радова на путу у Пољанице и за то је гласало свих 36 мештана који су учествовали у процесу избора приоритета. Поред тога мештани су гласали и за унапређење водоснабдевања у селу као и за унапређење и набавка нових садржаја за Дом културе.

Прецизније податке о гласању за све приоритете можете да видите на сајту https://participativni-budzet.rs/rezultati-glasanja-2023/