Óbecse

Ricsaj Népművészeti Találkozó volt Óbecsén

Az elmúlt hétvégén ismét Ricsaj volt a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör színpadán. A szemle jellegű népművészeti találkozón most 14. alkalommal léphettek fel tét és verseny nélkül, csak az ünneplés, szórakozás, barátkozás kedvéért a vajdasági gyermekegyüttesek, -énekcsoportok és -szólisták.

Pénteken délelőtt gyermekkoncerttel és játszóházzal indult, majd népművészeti előadásokkal, hangszer- és viseletbemutatóval folytatódott a legkisebbeknek szánt nap a kultúrkörben. Este a teljes Kárpát-medence színes népzenéjének a felvonultatásával a Szökős együttes lemezbemutató koncertje alapozta meg a későbbi táncházhoz a jó hangulatot.

Szombaton a rendezvény egész napos programokat kínált a látogatóknak: a foglalkozásokon a gyerekek népi gyermekjátékokat, néptáncokat, népdalok tanulhattak, belekóstolhattak a kézműves mesterségekbe és kirakodóvásár is volt. A bemutatkozó gyermek-táncegyütteseket Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte, aki többek között arról beszélt: a Ricsaj fesztivál oktat, nevel, utat mutat, közösen álmodik, tudást nyújt, képez és a közösen megélhető örömre tanít, ezért a szülőföldön való boldogulás apró és fontos fogaskereke.

Az esti táncszínházi előadás Létünk címmel került színpadra. A zentai Magyar Kamaraszínház vajdasági Kamara táncegyüttese és az óbecsei Fokos zenekar közös produkciója Vajdaság XVIII. századi újratelepítésének a történetével foglalkozott, és arról mesélt: a másfél évszázadon át tartó török hódoltságot követő népvándorlás hogyan alakította és befolyásolta a magyarság táncát, szokásait és néphagyományának az arculatát.

Az idei Ricsaj Népművészeti Találkozó a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat, valamint magánvállalkozások támogatásával jött létre. A rendezvény szakmai társszervezői a Forrás – Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ, valamint az Öko-Becse civil szervezet volt.

F.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *