Felújították a Gerontológiai Központot

Csaknem három és fél évtized után esett át az első komoly felújításon az óbecsei Gerontológiai Központ több mint 110 éves épülete. A határidő előtt elvégzett felújítás során kicserélték a központi intézmény tetőablakait, beépítettek egy teraszt, kibetonozták és akadálymentesítették az udvart, új vizesgócokat alakítottak ki, energiatakarékos LED-izzókra cserélték a hagyományosakat, napelemeket szereltek fel, a Sever Đurkić utcában parkolóhelyeket építettek és megszépült a külső homlokzat is.
Dr. Ricz György igazgató elmondása szerint a korszerűsítésnek köszönhetően javul a bentlakók életminősége és csökkennek a rezsiköltségek is. Szerbiában a 2011 óta hatályos szociális védelmi törvény értelmében meg kell felelni bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az intézmény megkaphassa a tanúsítványt a szolgáltatás végzéséhez. Ezekkel a felújításokkal már az óbecsei Gerontológiai Központ is megfelel ezeknek az elvárásoknak.
A beruházásra több mint 14 millió dinárt a közbefektetéseket irányító országos iroda biztosított, míg az ÁFÁ-t az óbecsei önkormányzat állta. Az óbecsei Gerontológiai Központ az ország egyik legrégibb ilyen jellegű intézménye. Freund József és Böhm Irén 1905-ben alapított Szegényházán utoljára 34 évvel ezelőtt dolgoztak ilyen sokat a mesterek.
Az óbecsei Gerontológiai Központban jelenleg közel 190 főről viselnek gondot, ami azt jelenti, hogy várólistára kerülnek azok, akik be szeretnének kerülni az intézménybe.
F.R.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *