Ricz Róbertet díjjal illeték Csongrádon

Város Közösségéért Díjjal jutalmazták a Petőfi kultúrkört és elnökét

Ricz Róbertet, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnökét és az általa vezetett Petőfi kultúrkört október 23-án, pénteken Csongrádon, a Művelődési Ház dísztermében a Város Közösségéért Díjjal illették. Az ünnepi képviselő-testületi ülés és városi ünnepség keretén belül kerültek átadásra a Pro urbe és a Város Közösségéért Díjak.
– Óbecse és Csongrád testvérvárosok, nekünk pedig már több, mint tíz évre tekint vissza az együttműködésünk. Külön örömmel tölt el, hogy ami a művelődési életet illeti, ahol tevékenykedünk, rendkívül aktív a két város közötti kapcsolat és együttműködés. Több közös, sikeres pályázatot tudunk magunk mögött helybéli szervezetekkel és intézményekkel. Csoportjaink évente több alkalommal vendégeskednek és fellépnek Csongrádon, illetve a csongrádi csoportok is gyakran vendégszerepelnek nálunk, Óbecsén. A Város Közösségéért Díjat először ítélték oda külföldi személynek és szervezetnek, emiatt még büszkébb vagyok és megtisztelő, hogy ezzel a díjjal illettek – mondta Ricz Róbert.
Ricz Róbert díjának méltatásakor ez is elhangzott: „Bátran ki lehet jelenteni, hogy tiszteletbeli csongrádi, aki tevékenységével kiemelkedően hozzájárul Csongrád kulturális életének gazdagításához!” A kezdetekről beszélve a kultúrkör elnöke azt is elárulta, hogy hogyan kezdődött az együttműködés a csongrádiak és az óbecseiek között. Kováts Attila, a Csongrádi Fúvószenekar vezetője hívta meg először a kultúrkör tagjait fellépni a Tánc és Zene nemzetközi fesztiválra. Azóta ez hagyománnyá nőtte ki magát és az óbecsei fiatalok minden évben fellépnek ezen a találkozón, valamint a novemberben megrendezésre kerülő Újbor fesztiválon, a Nemzeti Összetartozás Napján, a fúvószenekar óévbúcsúztató koncertjén, az Adventi- és Húsvéti műsorokon a templomban, de a Körös-toroki napok rendezvényén is.
– Ugyanezt elmondhatják magukról a csongrádi zenészek is, akik évente több alkalommal bemutatkoznak az óbecsei közönség előtt. A Csongrádi Fúvószenekar, amelyet Kováts Attila vezet, minden évben visszatérő fellépője a Szent István-napi rendezvénynek, de a Ferentzi Kati által vezetett Csongrádi Színtársulat is nem egyszer szórakoztatta az itteni közönséget. A Csongrádi Alföld Néptáncegyüttes és vezetőjük, Forgó Edit ugyancsak visszatérő vendég. Török Marika, a Múzsa Művészeti Egyesület 2000 vezetője és munkatársai, Tyukász Imréné-Margit, Posta István és felesége Postáné Pető Györgyi is mindig szívesen tesznek eleget meghívásunknak a költészet-napi szavalóversenyünk zsűrijeként vagy a Magyar Kultúra Napján. Meg kell említenem Illés Péter barátunkat is, aki a pályázataink lebonyolítójaként tevékenykedik, valamint Víkor Katit és munkatársait a Művelődési Házban. Túri Kis Árpád, Kovács Franciska és a FONI-sok is már a szívünkhöz nőttek – tette hozzá Ricz Róbert.
A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörnek járó díjat Kiss Igor, az óbecsei KKT elnöke, az egyesület elnökségi tagja vette át, aki megköszönte a Csongrádi Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a díjat, és hogy gondoltak a Petőfi kultúrkörre.

D.P.