Óbecse

Rózsaszín október

A nők, a küzdelem, a csendes harcosok hónapja

A Rózsaszín október egy világszerte ismert mozgalom, amely a mellrák elleni küzdelemre, e betegség megelőzésének leghatékonyabb módszerére, a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet.
Szerte a világban október folyamán akciókat és kampányokat szerveznek, melynek fő motívuma a rózsaszín szalag. Séták, futóversenyek, szórólapok osztása, infóstandok, előadások, kedvezmények klinikákon és más női központokban… csak néhány azon aktivitások közül, melyeket e hónapban szerveznek, szerveztek.
Az emlődaganatos megbetegedések kiemelkedő helyet foglalnak el a súlyos betegségek között. Az életkor előrehaladtával a betegség kockázata is növekszik. Erről árulkodik az az adat is, hogy az érintettek nagy többsége középkorú nő. A rendszeres szűrővizsgálat mellett a szakemberek kiemelik az önvizsgálat fontosságát is. Ugyanerre próbálják felhívni a figyelmet különböző civil szervezetek, alapítványok, egyesületek is.
Az emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat Szerbiában, mely nők körében jelentkezik. A statisztikák azt mutatják, hogy évi szinten körülbelül 4600 nő betegszik meg, és 1600-an halnak meg a betegségben.
A legfontosabb tényező az, hogy ha időben felfedezik ezt a betegséget, akkor gyógyítható. Ezért az októberi kampányok üzenete is az, hogy minden nő évente egyszer ellenőrizze, ellenőriztesse le a melleit, győződjön meg arról, hogy minden rendben van, és időben reagáljon, ha bármilyen változást vél felfedezni. A Rózsaszín október lényege, hogy megelőzés a te kötelességed, önmagad felé, de a legközelebbi emberekkel szemben is, akik támogatást nyújtanak neked és akikre a legnagyobb szükséged van!
Szánj rá évente pár percet, reagálj időben, hívd fel erre édesanyád, nagymamád, húgod, nővéred, barátnőd, kolléganőd figyelmét is. Az idő kulcsfontosságú!
D.P.