Спорт

Рукомет: Поново се окупили бечејски рукометаши

После више од пет година, рукомет се поново заиграо у Бечеју.

Наиме, реч је о ревијалном мечу између последње две генерације РК Бечеј односно играча рођених 1986 и 1993 године.

Иницијатор ове утакмице и дружења био је један од тренера који је водио обе селекције, Стеван Катић.

“Мислим да је ово почетак новог организованог окупљања и рекреативног играња рукометних ветерана. Надам се да ће ово видети неко из општине и од људи који су се некада бавили рукометом, па да покренемо клуб”, рекао је Катић.

Идеја за ово окупљање је произишла из жеље да се окупе момци који су некада играли за РК Бечеј, од 2002 – 2010. године. Екипу старије генерације са клупе је водио Брана Терзић, који је био и један од оснивача РК Бечеј, поред Драгомира Кизе и Ђорђа Белића. Док је тренерску позицију са млађом селекцијом преузео Стеван Катић. “Пре петнаест година оформио сам прву екипу, децу из виших разреда основних школа. Овом сусрету су присуствовале прве две рукометне генерације. Изузетно ми је драго што сам ове момке, данас одрасле људе, обучио рукомет. Жао ми је што се у Бечеју више не игра рукомет. То је једина мрља овог данашњег скупа, јер не постоји клуб и нема никог да настави тај рад”, рекао је некадашњи тренер бечејских рукометаша, Брана Терзић.

На великом рукометном догађају присуствовао је и Михајло Петковић дугогодишњи играч РК Фадип у ком је играо 12 година, док се данас бави тренерским послом у овом спорту.

“Подржавам сваку акцију, али желео бих да се оснује клуб  и за почетак да се крене са млађим селекцијама. То би био знак да у наредном периоду може доћи до озбиљнијег стварања клуба који би имао своје играче”, казао је Петковић.

Подсетимо да су не тако давно обе селекције у јуниорском узрасту оствариле добре резултате. Момци годишта 86-то и млађи били су на финалном турниру Првенства Војводине, који је одржан у Бечеју трећи 2003. године, док су млађи момци у Каћу заузели четврто место 2010-те што је уједно била и последња званична утакмица РК Бечеја.

“Реч је о трофејном спорту. Знамо из прошлог века да се увек борио за улазак у неки виши ранг такмичења. Ту је био и “Фадип” који је постојао до ’97. Једне године смо били на корак до такорећи суперлиге. Два гола су нам фалила да будемо у суперлиги уместо Бачке Паланке. Момци, који су данас дошли, били су трећи у Војводини у јуниорској конкуренцији, док су млађи били четврти. Ипак, фалила је помоћ са стране како би клуб опстао и да се можда те две генерације сједине и да се направи резултат и у сениорској конкуренцији”, рекао је Катић.

Како Истиче Катић, овде се неће стати са дружењима и да већ сада постоје идеје за даља окупљања па можда и такмичења.

“У плану нам је да старија генерација 2027. учествује на радничким олимпијским играма. За следећу годину смо закаснили с пријавом. Уколико се створе неки услови, можда би се та генерација укључила у лигу ветерана Војводине, па бисмо можда заједно са њима могли нешто да урадимо и са млађим селекцијама, како бисмо ишли у правцу формирања сениорског састава”, истакао је Стеван Катић.

Вукашин Љубојев