Друштво

Саобраћајни буквар „Пажљивко“ подељен првацима

Савет за безбедност саобраћаја општине Бечеј је у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Канцеларијом за младе општине Бечеј организовао акцију поделе саобраћајног буквара и бојанке„Пажљивко“

Ови „уџбеници“ подељени су свим првацима на територији општине Бечеј. У ОШ „Здравко Гложански“ је Ива Кекић из Канцеларије за младе општине Бечеј одржала кратко предавање једном одељењу првака и поразговарала са њима о томе како се понашају у саобраћају, да ли знају правила за прелазак улице или вожње бициклом. Малишани су били веома вољни да учествују у разговору и да поделе своје знање и искуства са другарима.

Ова књига је само део читавог пројекта Агенције за безбедност саобраћаја под називом „Пажљивко“ уз коју иду и садржаји онлајн као што су цртани филмови који се налазе на сајту и на јутјубу.

Овај пројекат намењен је едукацији деце за учествовање у саобраћају. Деца према подацима Агенције најчешће учествују у саобраћају као пешаци, путници или бициклисти и све мање су спремна из године у годину да се сама крећу у градском саобраћајном систему. Статистички подаци о структури учешћа деце у саобраћајним незгодама не пружају задовољавајућу слику о успешно обављеној васпитној и образовној улози наше просечне породице, предшколских и школских установа у области саобраћаја. Пре поласка у школу многа деца већ знају слова и да читају, док из области у саобраћаја не знају ни основне појмове. Оно што се пока зало као проблем је и уврежен систем забрана и застрашивања од стране породице уместо система конкретне подуке и праксе када се дете заиста нађе као учесник у саобраћају.

Комплетно овај пројекат има за циљ да представи саобраћајне прописе кроз игрице и цртане филмове, који опет на забаван али и едукативан начин могу да помогну и родитељима да успешно уведу децу у саобраћајни систем, у коме се често ни одрасли потпуно не сналазе.