Сапуни и козметика из радионице Кинге Фазекаш

Кинга Фазекаш је Бечејка која ових дана живи у Лондону али је за собом овде оставила добро разрађену радионицу домаћих сапуна и других козметичких производа. Њен штанд од почетка је на вашарима, манифестацијама, фестивалима био веома лако препознатљив пре свега због тога што је естетски веома упечаљив, пажљиво дизајниран и осмишљен. Пласман веома квалитетних производа из радионице употпуњен је професионално урађеним дизајном и паковања и етикета. Празници који нам се полако приближавају су иделна прилика да наши суграђани набаве нешто лепо, оригинално и квалитетно што је локални производ а може да буде леп поклон за најближе. Кинга Фазекаш нам је овом приликом представила своју радионицу сапуна и козметичких производа. Разговарали смо са њом и о почецима рада и ентузијазму, о процесу истраживања и производње, о томе како представити производе на тржишту …

Oдакле идеја да почнеш да се бавиш ручном израдом сапуна?

Израда сапуна није нова делатност, наше баке су редовно правиле сапун у кући. Међутим оне нису обраћале превише пажње на то коју боју или мирис треба користити или који облик сапун треба да има. Одувек сам била опседнута парфемима, кремама и пре много година сам почела да истражујем процес израде различитих производа, као што су сапуни, креме, балзами за усне итд. из радозналости. Тема поподневних кафа са мамом је била увек козметика. Причале смо о томе како у продавницама има само сапуна и крема препуних штетних материја, па смо пописале и истраживале састојке тих производа, као неки хоби. Ја сам увек имала осетљиву кожу, па никад нисам могла да нађем производе који би ми одговарали. Једне зиме сам сазнала да неко прави сапуне у Бечеју.Тада сам упознала предивну Миу (Mia Mia handmade cosmetics), која је тада почела тај мали бизнис. Миа и њена мама праве предивне, квалитетне производе и увек сам волела да купим од њих нешто за себе а пуно пута и за другарице као поклон како бих подржала њихов бизнис. Истражујући процес знала сам колико труда и рада има у том послу. Тада сам имала пуно проблема са кожом, и комбинација њиховог сапуна и једне кремице је направила чудо. Миа је увек била моја инспирација, и пуно ми је помогла у почетку са информацијама посебно када сам одлучила да направим мој први сапун.

Колико дуго се бавиш израдом домаће козметике и сапуна?

Хммм… 10 година се бавим теоријом, пуно сам истраживала састојаке, процес прављење сапуна, које врсте постоје, шта све треба знати о уљима, о етеричним уљима, о биљкама, консултовала сам се са хемичарима да бих боље разумела процес, читала књиге а највећи део сам пронашла на интернету. Искрено, морам да кажем да ту нема краја, човек увек може нешто ново да научи. Први мој сапун сам направила 2014, године као поклон за Божић и био је то велики погодак, добила сам пуно комплимената и подршке за даљи рад од другара. Другари су почели да наручују сапуне да поклоне другима. Тако је све почело. Мој најбољи другар Шулц ми је такође пуно помогао, и он је у то време почео да пече веће количине ракије, тако да смо почели заједно да идемо на сајмове, вашаре, фестивале и пуно смо и радили заједно на дизајну етикета, на укусу ракија, на мирису или облику сапуна. Помогли смо једно другом, што и радимо дан данас иако више нисам у Бечеју. На пример имамо заједничку кућну доставу. Шулц сваке недеље направи “tour de Vojodina” са нашим производима. Мали бизнис и даље функционише, иако већ више од годину дана живим у Лондону. Одавде координирам мали посао, радим на марктингу, а мама се бави испорукама, сапуне и остале производе или правимо заједно када сам код куће, или она сама прави.

Колико је креативан тај посао?

Мислим да је све што је ручно прављено креативно и уникатно. Не само креативно, него је потребно пуно времена, труда, љубави према томе што човек ради. Ја увек кажем да је израда сапуна за мене медитација, антистрес третман. Цео процес прављење сапуна је јако креативан. Прво треба направити један добар рецепат, изабрати састојке, смислити дизајн, облик, боје, технику којом се може правити неки дизајн у сапуну и онда изабрати мирис или комбинацију мириса. Пошто све сама радим и правим, могу да кажем да је и израда логоа, етикета у разним програмима, текста за маркетинг, штампање, украсна паковање исто креативан део рада на коначном производу.

Који су то све производи које можете да понудите из ваше радионице?

У понуди имамо сада ручно рађене сапуне:10 различитих врста, имамо оне који су рађени од потпуно природних састојака са етеричним уљама али имамо и сапуне у које стављам парфемско уље (сапун са лавандом, иланг, мента-лимун, ма-лина-ванила, кубеба, јасмин, наранџа-невен, цимет…итд). У радионици правимо и балзам за усне и то више врста мириса-укуса затим со за купање, пилинг за тело више врста, маске за лице, креме за руке, мини крем парфеме – више мириса и женски и мушки. Понекад имамо “limited edition” производе, зато што обожавам да путујем, и велики део мојих путовања је да пробам традиционалну храну и да тражим нове мирисе и биљке. На пример, са Тајланда доносим увек нешто ново, мирис франгипана, јасмин, ђумбир. Из Марокоа сам доносила арганово уље, мирис гардение или друге оријенталне мирисе и биљке.

Како набављаш материјал за рад?

Већи део набављам из Србије од већих произвођача. Увек покушавам да купујем и локално, па погледам ко продаје неко уље у Бечеју, иако је то понекад скупље. Оно што је добро је што кад купујем локално ми често разменимо производе. Биљке и нпр. малине имам у својој башти, или добијем од комшије. Нове мирисе, нова уља и све што још у Србији нема, доносим углавном из Енглеске.

Да ли имаш адекватан простор за рад?

Имам посебан простор за израду сапуна, мала стерилна соба/кухиња, где правим све производе. И имам посебну собу где су састојци, материјал за паковање и где сушим сапуне – то је моја стара дечија соба, коју сам преуредила и данас служи као магацин.

Колико је исплатив тај посао?

То је тешко питање. Мислим да се нико неће обогатити од тога, то је сигурно. Оно што нико не може да исплати је време и труд. Тако да ја никад не рачунам време које ми треба за један финални производ. То време је за истраживање, за тестирање производа више пута, осмишљавање производа, дизајна, етикета, штампање, паковање, онлајн маркетинг и друштвене мреже, мерење ph вредности, контрола квалитета. Ја ово што радим, радим од срца, када видим моје купце са осмехом, ја сам срећна и моја мисија је испуњена.

Шта имате у понуди за празнике?

За празнике имамо један нови Божићни пакет. То је наша кооперација са „The spirit of Schultz“ радионицом. Божићни пакет садржи:: божићни сапун са циметом, со за купање са лавандом, балзам за усне са чоколадом, мини крем парфем и “The spirit of Schultz” мини медовача у лепом паковању за поклон.