ДруштвоПолитика

Састанак локалног удружења сточара са министром пољопривреде

На иницијативу бечејског Удружења сточара у Бечеју је 16. априла организован састанак чланова овог удружење са ресорним министром Браниславом Недимовићем и покрајинским Секретаром за пољопривреду, директором Агенције за реституцију, директором Управе за земљиште и представницима локалне самоуправе у циљу превазилажења проблема са којима се суочавају локални пољопривредници, посебно сточари. Један од највећих проблема у општини Бечеј је проблем закупа бившег државног земљишта које је подложно реституцији и кратким роковима закупа. Наиме Бечејска општине је специфична по томе да је чак 5000 хектара земљишта у процесу реституције што је више од половине укупног пољопривредног земљишта у општини Бечеј. Сточари су тражили од ресорног министра и осталих учесника пре свега да се омогући дужи период закупа – 10 година што је услов за несметан и успешнији рад фарми и газдинстава у приватном власништву.

Министар Недимовић, покрајински секретар Вук Радојевић и остали учесници скупа су најпре обишли фарму Џигурски чији је власник један од иницијатора овог састанка. А након састанка са Удружењем сточара у кабинету Председника Општине Бечеј Драгана Тошића одржали су и конференцију за штампу и издали саопштење за медије.

На конференцији за штампу новинарима се најпре обратио Председник општине Бечеј  Драган Тошић који је рекао да је приоритет локалне самоуправе заштита интереса локалних сточара и осталих пољопривредних произвођача и да је у бечејској општини од 9000 хектара чак 3500 у закупу па је ово једна од најважнијих тема за опстанак сточарства и других пољопривредних грана у нашој општини. Он је рекао и да је веома важно што је овакав састанак где су присутни сви актери одржан баш у нашој општини.

Следећи се новинарима обратио Министар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Недимовић, Он је говорио о проблему откупа пољопривредног земљишта и реституцији али је напоменуо да једна од тема свакако убудуће морају бити и мере за побољшање квалитета пољопривредног земљишта. Оне је обећао измене законске регулативе које ће омогућити закуп земљишта на дужи период али, наравно, и то лимитирати на 10 година. Министар је рекао да он није присталица неолибералног концепта да се остави да тржиште само „изрегулише“ тржиште и целокупни концепт пољопривредне политике и сматра да држава мора да одреди области који ће бити приоритет. О процесу реституције министар је рекао да је Бечеј веома компликована средина јер чак 5000 хектара подлеже реституцији и да је већина земљишта прошла више комасационих процеса. У бечејском атару нема класичне супституције да се враћа њива за њиву али није могуће ни да се дозволи да будући власници којима се врати земља бирају коју ће парцелу добити јер ту и држава има своје интересе.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевиће је рекао да је рад његовог секретаријата потпуно усаглашен са радом ресорног министарства посебно кад је у питању спровођење државне земљишне политике и де ће ове нове измене законске регулативе о којима је било речи и на овом састанку битно допринети побољшању управљања овим значајним  пољопривредним ресурсом.

Након конференције за штампу са министром, покрајинским секретаром и представницима локалне самоуправе састали су се у Малој сали Општине Бечеј и представници удружење произвођача млека из општине Бечеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *