Култура

Ликовна колонија „Круг“

У организацији Туристичке организације Бечеј и уз помоћ општине Бечеј од 21. до 26. априла одржана је четврта по реду ликовна колонија „Круг“. Селектори су ове године били Ђерђи Ачаи и Шкрабањ Виктор. На овогодишњој колонији је учествовало 13 сликара из Бечеја, Новог Сада, Сенте, Новог Бечеја, Бачке Паланке и Мола. Већина сликара су или академски сликари или су завршили средње уметничке школе а наравно, међу њима има и аматерских сликара, ова разноликост је веома значајна јер се на тај начин постиже веома стилски и квалитативно комплексан коначан избор радова за каталог, промоцију и аукцију.

Тема ликовне колоније је оквирно постављена Бечеј и околина али је свакако остављено сликарима да слободно интерпретирају какав утисак је на њих оставио наш град и шта желе да у својим делим представе као своје виђење ове теме.

Отварање изложбе је било по први пут у реновираној спомен кући Богдана Дунђерског. Овај простор до сада није био коришћен па је ово и најава да ће ускоро бити уређен и стављен у фунцију што је веома лепа вест. Простор „Либера“ у Градском Позоришту је био предвиђен за рад сликара. Ми смо их и затекли тамо у раду и веома лепој радној атмосфери.

Након завршетка колоније завршени радови биће прикупљени током маја месеца, биће урађен каталог а до краја маја предвиђена је и изложба у галерији „Круг“ Градског позоришта Бечеј. У току септембра месеца одржаће се и аукције слика од које ће већином приход ићи у хуманитарне сврхе.

Туристичка организација Бечеј је у сарадњи са општином Бечеј обезбедила смештај, боравиште, исхрану учесника и материјал за рад као и адекватне услове за рад у сарадњи са Градском позориштем.

Током свог боравка у Бечеју сликари су посетили и обе цркве у центру града, музеј у којем се у том тренутку одржавала изложба „Портрети бечејских грађана у музејским и галеријским збиркама“ па је за сликаре ово била јединствена прилика да виде дела неких великих уметника који су боравили или живели у Бечеју, и остале знаменитости града.

У оквиру осталих активности колоније била је организована и посета проф. др Снежане Петровић са новосадске Академије уметности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *