Култура

Сцене из брачног живота – представа по делу Ингмара Бергмана

Joхaн и Maриан су, на први поглед на почетку драме сaвршeн брaчни пaр кojи имa успeхa и нa прoфeсиoнaлнoм и нa личном плaну. У трeнутку кaдa их упoзнajeмo, oни причajу трећем лицу /репортеру, o тajни њихoвoг успeшнoг брaкa колико су посвећени једно другом и колико им је брак хармоничан али је, такође, већ на самом почетку јасно уочљива динамика односа међу њима, он је самопуздан, егоцентричан и породична динамика се врло очигледно окреће око њега. Она је посвећена томе да он буде задовољан да подржи и његов социјални живот и породичне односе са остатком фамилије. Ствари почињу полако са се одмотавају кад крећу да се ређају једна за другом слике из њиховог свакодневног живота, колотечина у коју су упали где у позадини избија незадовољство и фрустрација. Шок настаје у тренутку кад он једне вечери објави да напушта породицу и одлази да живи са млађаом женом. Интервју се претвара у сведочење изрaзитo oгoрчeнoг и aгрeсивнoг пaрa који пролази кроз паклени процес раздавајања. Прича која се одвија пред гледаоцима која на сцени траје у осам појединачних слика одвија се у животима овог пара годинама, њихов карактери и искуства се мењају а динамика њиховог односа и моћи варира у односу новонастале ситуације у њиховим животима. Оно што остаје је углавном неповерење и огорченост која их истовремено и одбија али и константно привлачи поново једно другом.
Редитељка Ана Томовић је инсистирајући на овој скоро фрагментарној форми „слика“ успела ипак да испоштује и наративни део приче али се пре свега ослонила на глумце (Тамара Крцуновић и Милош Тимотијевић) и на њихову способност да поставе однос на сцени и емотивни набој све до „срећног краја“.

Сценарио представе је рађен према мотивима филма и текста Ингмара Бергмана „Призори низ брачног живота“.

Ово је било веома успешно прво извођење представе, ауторски тим очекују даљи наступи а бечејска публика је у препуној сали Градског позоришта уживала у овој јединственој прилици да прва види извођење представе која ће још дуго времена бити извођена у земљи и региону.