Политика

Седница СО Бечеј: Продаја парцела на Тиси за бањски комплекс

Седница СО Бечеј, 12. по реду у овом сазиву, одржана је у петак 30. јула. Иако је најављена са 10 тачака дневног реда уз допуне које су непосредно пред седницу стигле пред одборницима се нашло 15 тачака. На седници је било присутно 26 одборника од 36.
На овој седници оборници су једногласно потврдили предлоге Комисије за доделу годишњих награда и награде почасног грађанина Бечеја. Потврђена је и Одлука Управног одбора Градског позоришта о расписивању и спровођењу јавног конкурса за место директора Градског позоришта. Одборници су такође потврдили и одеђене измене аката ЈП „Топлана“ који се углавном односе на дефинисање терминологије која се користи у тарифном систему овог предузећа. Пред одборницима се нашла и Одлука о изменама и допунама плана регулације насеља Бечеј у вези са променом намена парцела које се налазе на простору између пруге и постојеће саобраћајнице према Србобрану. На овој седници потврђено је и поновно именовање Љубомира Станишића за председника Надзорног одбор „ЈП Топлана“.

Свакако најзанимљивије тачке на овој седници биле су одлуке које се тичу продаје неколико парцела у власништву општине Бечеј које се налазе на потезу поред долме на Тиси. Одборници су потврдили продају парцела које обухватају комплетно објекте и земљиште око дирекције ЈП „Комуналац“, расадника и највећи део тзв. хиподрома. Комплетно овај простор је продат истој фирми и предвиђен је према приложеним документима за бањски комплекс.

У питању су следеће парцеле: 5437/1 (пут поред зграде и паркинг „Комуналца” који води према долми) понуђена је цена од 1.429.000 динара. На јавни оглас пристигла је једна понудна понуђача Duna Improvmnet по почетној цени за ову парцелу је “капарисано“ 142.828 динара, ту се налази један објекат укупне површине 8 ари и 73 м2 и води се као градско грађевинско земљиште под зградом и другим објектом. Зграда ЈП „Комуналац“ и расадник обележени су као парцела 5435/ и за то је понуђена такође почетна цена од исте фирме 41.860.000 динара, фирма је уплатила капару од 4.185.785 динара. На овој парцели убележено је девет објеката на њиви прве класе површине два хектара 25 ари и 48 м2, у оквиру тога комплеса зграда постоји једна пословна зграда од 132 м2 и низ помоћних објеката од: 104 м2, 393 м2, 243 м2, 44 м2, 35 м2, 24 м2, 46 м2 и 59 м2. Парцела под бројем 5429/5 налази се паралелно са зградом „Комуналца“ у правцу долме, и према наводима огласа за продају налази се „у зони туристичко – угоститељских садржаја“, званично у питању је градско грађевинско земљиште, пашњак прве класе и земљиште уз зграду и други објекат укупне површине два хектара, 13 ари 82 метара квадратна. За ову парцелу понуђено је од исте фирме 18.376.000 динара. За парцелу 5438/2 која се налази иза пута и паркинга ЈП „Комуналац“ према стадиону понуђена цена је 24.800.000 динара. У питању је „њива прве класе“ а површина је два хектара 88 ари, 29 м2 простор је дефинисан као „зона рекреативних садржаја – комплекс аква парка“. Последња пацела у овом комплексу за продају је део који обухвата и простор од канала до Халас Чарде, ова парцела носи број 5429/3 и за њу је понуђена цена 11.643.000 динара. У огласу за продају каже се да је у питању грађевинско земљиште, пашњак прве класе, површине један хектар 35 ари и 47 м2.

О продаји ових парцела председник општине Драган Тошић је рекао: „Продаја парцеле на Тиси је већ била најављена, сад је то завршено, ми смо то данас и потврдили и усвојили и на Скупштини. Мислим да ће негде око 9. августа бити и званично потписивање уговора са фирмом Артур Бергман за грађење комплекса бање о којем смо причали овде у Бечеју неких двадесет, тридесет година. Ми предвиђамо да ће у следеће две године и започети изградња тог бањског комплекса. Обавеза коју су преузели инвеститори је да се гради комплекс хотела, бање и аква парка и ми ћемо у наредном периоду изаћи, заједно са инвеститором, у јавност са идејним решењима и пројектом. Бечеј ће добити бању, Тиса ће изгледати потпуно другачије него што изгледа сада а након те инвестиције све ће такође овде у Бечеју изгледати много дугачије што се тиче развоја града и општине.

На питање новинара због чега се фирма Артур Бергман која је „инвеститор“ не појављује и као купац ових парцела него фирма која је регистрована у Бечеју под називом Duna Improvmnet, а која је прошле година чак пословала са губитком према увиду у званичне податке о фирми и шта то значи за сигирност ова веома значајне инвестиције за град и општину председник Тошић је одговорио „Мени то улива довољно поверења, на јавни оглас јавило се то предузеће које мора да почне изградњу комплекса у следеће три године, ако се то не буде десило постоје правне консеквенце, ми смо максимално заштићени и грађани Бечеја не треба да брину. Ми треба све ово да посматрамо као фазу развоја града као што смо планирали. Не можемо да размишљамо о томе на негативан начин. У питању је фирма из Бечеја али иза куповине парцела за бањски комплекс стоји Артур Бергман као инвеститор и то је суштински битно, да постоје средства која су обезбеђена како би се тај пројекат цео инфинансирао. Део овог комплекса биће и она парцела коју је заједно са пројектом купио такође Артур Бергман а купљена је од Кнежев Групе, на којој је била предвиђена изградња Тиса Гарден хотела што ће сада ће бити реализовано од стране истог инвеститора. Заједно са овом парцелом то је укупно око 10 хектара које би требало да покрије цео комплекс где ће бити један хотел, спољни аква парк, унутрашљи аква парк, паркинзи.“

Председник Тошић је на питање где се сели ЈП „Комуналац“ сада када је парцела на којој се налазила и дирекција ове фирме продата рекао „За сада не знамо где ћемо преселити ЈП „Комуналац“, имамо две, три понуде а урадићимо оно што буде најповољније за општину. За сада мислим да је то онај објекат „Србија шуме“ који је саграђен. Проблем је што и „Потисје Бечеј“ жели да се пресели из садашњих просторија због мањка простора па нисмо сигурни да ће оба предузећа моћи да буду смештена у том објекту „Србија шуме“. То јесте наш план али морамо да видимо са директорима. У том простору ће бити сигурно једно од та два предузећа.“


Два дана касније, свечаној седници СО Бечеј која је одржана поводом Дана општине Бечеј, присуствовао је и Миклош Гал генерални заступник фирме „Артур Бергман“ за Србију који је на питања новинара о инвестицији ове фирме у бањски комплекс на Тиси рекао:
„У другој половини ове године требало би још да купимо један део једног објекта и онда ће нам бити на располагању комплетан простор за предвиђену инвестицију. Биће нам потребно бар две године за припрему ове инвестиције, а почетак градње био би негде након тог периода, дакле за две године. Ово неће бити само аквапарк, јер то онда само по себи не би био рентабилан пројекат, него ће бити саграђен и један хотел од око 300 соба заједно са конференцијским центром и са свим пропратним садржајима уз све могућности што пружа један овако велик простор. По неким нашим тренутним калкулацијама вредност ове инвестиције биће око 65 милиона евра.“