КуварРазонода

Семифредо, основни рецепт (Semifreddo)

Потребно је: 6 јаја (одвојена жуманца и беланца), 400 грама ше-ћера, ½ литре млечне слатке павлаке (или свежег милерама са пијаце док је још у течном стању), 2 дл млека, 2 кесице ваниле, мало соли.

Жуманца, 200 грама шећера и млеко ставити у дубљу посуду, у већу посуду на ринглу ставити воде да буде тек пред кључање, одгоре ставити посуду са жуманцима и кувати уз непрестано мућење или жицом или миксером док се маса не удвостручи и постане густа и пенаста (посуда не треба да додирује воду него да се кува на пари). Направили сте крем који се зове „забаљоне“. Сад уколико правите чоколадни семифредо умешајте исецкану чоколаду или нутелу или оба док је још топло. Исти поступак поновите и са беланцима, мутите их на пари са 200 грама шећера и мало соли док не добијете чврсту и сјајну пену. Умутите слатку павлаку са ванил шећером (или милерам, пазите да га не претворите у путер, на споријој брзини) и полако све пажљиво измешајте. То је основа или ванила варијанта.

Семифредо се замрзава у дубљем плеху за хлеб који је обложен изнутра најлоном или пријањајућом фолијом. Оставите га у замрзивачу бар 8 сати, до три дана. Извадите га уз помоћ најлона на тацну, скините фолију и сеците на кришке.

На основни рецепт можете додати воће – било које сезонско, чоколаду, рум, инстант кафу, кекс, пишкоте, орахе, лешнике, бадеме, пистаћи, кикирики, путер од кикирикија (као и нутелу, мало га растопите па у жуманца).