Школа пливања: 130 деце научило да плива

Oпштина Бечеј богатија је за 130 нових пливача, а све захваљујући Удружењу за школски спорт и педагоге физичке културе општине Бечеј, који су претходне две недеље радили на томе да млади суграђани, поред основног одржавања на води, почну озбиљније да се баве различитим стиловима пливања.

“Већ неколико година уназад професор Ендре Хегедиш из Техничке школе, који је из Бачког Петровог Села, организује летњу школу пливања под називом “Научи да пливаш”. Она је првенствено намењена деци из Бачког Петровог Села, а поред њих учествује одређен број деце из Бечеја. Укупно имамо око 130 учесника, од тога њих педесетак су непливачи, а остали су полупливачи и пливачи који су долазили прошлих година и сада усавршавају технике пливања”, објашњава Горан Стајнић, наставник физичког васпитања, инструктор у школи пливања.

Четрнаест инструктора који су радили са децом у школици пливања протеклих дана, наставници су физичког васпитања из Бечеја, Бачког Петровог Села и Аде.

“Ова школа пливања се финансира од стране родитеља. С тим да имамо велику подршку Општине Бечеј, која нам је омогућила да кроз годишњи програм удружења део средстава усмеримо на одржавање школе пливања. Са друге стране омогућила нам је да комплекс отворених базена користимо бесплатно”, каже Страјнић. Наш град поседује велики број базена како отворених тако и затворених, простире се и на два водотока, Тису и канал Дунав – Тиса – Дунав, познат је као врло плодно тло које је изнедрило велики број спортиста па и олимпијаца у пливању, ватерполу и кајакашком спорту, за шта је првенствено потребно знање пливања и смањена бојазан од воде.

“Непливачи су прошли основне ствари. Нека деца разбијају страх од воде, потом уче плутање и одржавање на води. После тога се раде елементи и технике пливања. Почињемо са техником прсно и они су током десет радних дана прошли све то. Последњег дана имали смо својеврсно тестирање где су својим родитељима показа- ли шта су научили у школи пливања”, каже Горан Страјнић.

Вукашин Љубојев