ДруштвоПолитика

Скупштина СО Бечеј (58.): Мала зарда биће мултифункционални Центар за едукације

Сад већ скоро сигурно последња седница у овом сазиву скупштине (58. по реду) одржана је у уторак 26. маја са само 6 тачака дневног реда.

Одборници су донели одлуку о измени Просторног плана општине Бечеј са циљем да се згради Мале зарде у Бачком Петровом Селу промени намена и да се овај објекат, како стоји у образложењу одлуке, након евентуалне реконструкције, од школске односно предшколске установе направи један мултуфункционални Центар за едукацију. Зграда Мале зарде, некада једна од најлепших грађавина у Бачком Петровом Селу, је већ деценијама запуштена и препуштена зубу времена. Према речима заменице председника Скупшине Ержебет Кинка, у изјави после седнице, урађена је комплетна пројектна документација као и план реконструкције објекта. Следећа фаза је да се пронађе инвеститор. Средства за реконструкцију још увек нису обезбеђена. Ипак, Одлука о промени намене је била неопходна да би се покренуо процес и да би евентуално инвеститор могао да уложи средства и коначно спаси овај објекат од пропадања.

На 58. седници усвојена је и Одлука о ослобађању од плаћања закупнине пословних простора и површина јавне намене у својини Општине Бечеј. Ова одлука је донета за период јун и јули ове године а донешена је са циљем да се помогне предузетницима и удружењима која су под уговором у пословном простору који је у власништву Општине. За тај период биће им наплаћени само режијски трошкови. Предузетници угоститељи овом одлуком ослобођени су и плаћања закупа за баште на јавним површинама јер нису били у могућности да редовно раде током трајања ванредног стања.

Ове и све остале тачке дневног реда на последњој седници СО Бечеј нису изазвале веће полемике и расправе и усвојене су већином гласова одборника.
На крају седнице одборник Милан Бокун је поставио председнику општине Драгану Тошићу неколико одборничких питања на која је усменим путем Тошић у току седнице делом и одговорио.

Бокун је најпре поставио питање нефунционисања дела јавне расвете у Бачком Градишту која би требало да буде под уговореном обавезом у пројекту јавно/приватног парнерства, по којој је предузеће којем је додељен посао дужно да у року од 24 часа санира кварове или замени сијалице. Овај проблем, према речима Милана Бокуна, са ЛЕД расветом у селу датира још од краја прошле године.

Друго питање које је поставио одборник Бокун односило се на пројекат који је Општина Бечеј у сарадњи са другим донаторима започела такође крајем прошле године. У питању је пројекат озелењавања и пошумљавања општине Бечеј под називом “Садница за свако дете у општини Бечеј”. Према наводима одборника Бокуна, када су у питању саднице које су засађене прошле јесени, оне се углавном нису примиле, сасушилие су се. Узрок за овакав резултат Бокун види у нестручном третману садница и у кадровима који се у јавним предузећима баве овим послом. Бокун је рекао да се у јавна предузећа запошљавају углавном страначки “војници” који не поседују адекватне квалификације што аутоматски резултира нестручним поступањем када су у питању комунални послови. Он је навео и примере на којим местима и површинама су се саднице осушиле: у Бачком Градишту нпр. у центру села и на путу према Бисерном острву, као и медијски и у јавности већ пропраћен пример две прилично скупе јелке које су у самом центру града трајале само неколико месеци.
Председник Драган Тошић је одговорио на ово да читав пројекат пошумљавања још није завршен и да се за ове послове морају користити природни термини садње тј. пролеће и јесен. Према његовим речима предвиђено је да се засади преко 7.500 садница и неке од тих садница се можда неће примити али ће у том случају бити замењене. Он је такође навео да Општина Бечеј није била једини донатор и да ће читав процес трајати још једно дуже време, он је такође рекао да сматра да се са садницама и другим биљкама од стране ЈП „Комуналац“ поступа савесно, да се редовно заливају и одржавају али да се, ето, деси да неке саднице нису биле адекватног квалитета и да су се сасушиле. То се посебно односи на оне две јелке у центру. Он је такође демантовао да се у јавна предузећа запошљавају искључиво чланови једне странке.

На треће питање одборника Бокуна које се односило на то када ће се почети са изградњом планираног дечијег игралишта за децу са инвалидитетом иза Робне куће председник општине Бечеј Драган Тошић је рекао да ће то бити ускоро и да ће то, као и сва друга игралишта које ће се радити у наредном периоду, бити по стандардима али да ће нека бити скупља а нека јефтинија у зависности од тога за коју категорију деце су предвиђена. Одлагање је било изнуђено ванредним стањем и намером власти да се за ова скупља игралишта обезбеде средства из виших нивоа власти. Стандардна (јефтинија) игралишта ће бити финансирана из буџета преко ЈП „Комуналац“.