Друштво

СО Бечеј: Витлејемски „Пламен мира“ у бечејској Скупштини

На почетку последње седнице СО Бечеј у овој години председник локалног парламента Игор Киш је Витлејемским „Пламеном мира“ запалио у скупштини адвент свеће и тиме означио и почетак сезоне хришћанских празника који следују.

Према речима председника Скупштине Витлејемски Пламен мира симболише заједништво, сигурност, међусобно поверење и у последњих пет година ношен је у више мађаских установа и цркава у Војводини. Ово је први пута де се он уноси и у бечејску скупштину. „Пламен мира“ преносе скаути из руке у руку па је тако било и овом приликом. Деца из бечејског скаутског одреда донели су пламен и на српском и мађарском језику обратили се одборницима са поруком мира. Даље из зграде општине скаути ће га носити и предавати из руке у руку како би стигао до бројних бечејских домова и непрекидно горео до Божића.

Пламен се сваке године преноси из Витлејема, авионом до Беча, одакле га скаути преносе у Будимпешту у Цркву Мађарских светаца у којој су и војвођански скаути у недељу преузели овај пламен.

Обичај Пламена мира потиче из 11. века када су се на позив папе Орбана II хришћанском крсташком походу придружили и витезови из Фиренце како би из Витлејема донели Пламен мира који симболише наду. Пламен мира смештен је у фирентинској катедрали и одатле су га људи носили даље у своје домове.