19. седница СО Бечеј Усвојен општински буџет за 2022. годину

Последња овогодишња седница СО Бечеј започела је неуобичајено свечано. У Великој сали СО Бечеј председник парламента Игор Киш је запалио адвентске свеће Витлејемским пламеном који су у скупштину унели млади скаути а након тога је настављен рад седнице по дневном реду. Првобитно је најављен дневни ред од 6 тачака али је неколико дана пред заседање допуњен са још 8.

Као и обично на крају године, на последњој седници усвојен је и општински буџет за наредну годину па су одборник др Виктор Молнар а касније и председик општине Бечеј Драган Тошић изнели пред одборницима своје виђење овог документа.

Општински буџет за следећу годину процењен је на нешто више од једне и по милијарде динара, тачније 1.543.601.000 динара и према речима Драгана Тошића он је направљен на основу веома реалних очекивања када су приходи у питању.

Драган Тошић је објаснио да су неки претходни буџети укљу-чивали и процену средстава који би требало да пристигну у току године од стране виших нивоа власти а на основу предвиђених инвестиција и пројеката. Овог пута то, према речима председника општине, није случај и буџет је конципиран углавном на реалним предвиђањима колико ће новаца од пореских обвезника у општини Бечеј бити прикупљено следеће године, дакле на основу сопсвених прихода општине који би требало да износи 1.492.989.000 у овој години. Када су у питању планирана средства из осталих извора, тј других нивоа власти они су процењени на 29.160.000 односно на 21.452.000 динара. Предвиђено је и да пренета средства у наредну годину буду негде око 90 милиона.

На седници је председник општине Драган Тошић гооворио и о инвестицијама које су предвиђене за следећу годину, посебно о оним већим од којих се очекује да буду значајније за развој града.
„У Бечеју ће следеће године бити започете велике инвестиције као што је изградња велике саобраћајнице која ће пролазити кроз Бечеј и која би требало да почне негде у мају или јуну месецу. Друга капитална инвестиција биће изградња канализационе мреже за Бечеј, Бачко Градиште и Бачко Петрово Село чија вредност би требало да буде 45 милиона евра као и реконструкција „Север Ђуркић“ школе, средства су одобрена а требало би радови да започну негде у септембру или октобру следеће године. Инвеститор је који сад за своје потребе купио већ око 95 земљишта које му је потребно за изградњу комерцијалне бање већ од наредне године ће кренути са припремним радовима за овај велики пројекат и то најпре за аква парк и хотел на обали Тисе.“ рекао је Тошић.

Непосредно пред почетак седнице са дневног реда је повучена тачка која је предвиђала доношење Одлуке о плану регулације за ветроелектрану. О разлозима за одлагање Драган Тошић је рекао „Општина Бечеј је потписала Меморандуом о разумевању за пројекат изграде ветропарка на потезу Милешево-Дрљан-Пољаница. Тај ветропарк би требало да се наставља на ветропарк који је већ почео да се гради у Малом Иђошу. Мали Иђош се опет качи на тај 400 мегаватни вод Нови Сад Суботица који пролази кроз Бечеј и негде то територијално припада нашој општини. Ми смо ту искористили могућност да се тај пројекат прошири и мало више на нашој територији. Предвиђено је да се изгради негде око 30 ветрењача и оно што је занимљиво је у том пројекту да ће се он финансирати од донација. Општина Бечеј нема средства да у то уложи али договор је са инвеститором и то је стандардна пракса и у другим местима да се потпише уговор о донаторству по којем би Општина Бечеј у наредних 25 до 30 година приходовала негде између 280.000 до 300.000 евра. Ово је само један пројекат вза ветропарк, нама је у међувремену стигао још један који би био на потезу Бечеј Србобран. Нама је потребно сигурно око седам до осам месеци да завршимо папирологију која је потребна за први ветропарк а за овај према Србобрану сигурно и годину дана јер је потребно да се уради пројекат детаљне регулације. Данас смо због неких техничких детаља повукли на овој скупштини тај меморандум али он ће сигурно бити већ на некој следећој седници.“

Одлука о изради плана регулације која није била повучена са дневног реда је била о плану регулације будуће плаже на Тиси. Према плану који је документацијом достављен одборницима општина Бечеј креће у изградњу плаже на Тиси која ће се налазити у наставку камп насеља према шуми и Лоштранду, тј. према Петровом Селу.
„Добили смо средства од Министарства туризма за израду пројектно техничке документације и сад је на нама да урадимо планску документацију и да приступимо изградњи те плаже. Имамо договор са Министарством шта тачно желимо на тој плажи да изградимо. За сада смо добили средства само за пројектно техничку документацију али према неким усменим консултацијама са Министарством ми мислимо да можемо да се надамо и неким средствима и за саму изградњу и то већ током лета следеће године. Да ли ћемо ми током следеће године успети да завршимо и документацију и да започнемо радове још не знам али највероватније је да ћемо почети изградњу негде крајем следеће године или бар са припремне радове, па онда да до краја 2023. ти радови буду и завршени.“

На последњој седници одборници су потврдили и реизбор Ђијанте Ловаш за директора Народне библиотеке. Именовани су и чланови новог Савета родитеља на основу предлога из свих школа у општини Бечеј. Одборници су потврдили и одлуке о висини боравишних и комуналних таксии измену статута ПУ „Лабуд Пејовић“.