Економија

Соларни панели: Колико се исплати производња сопствене електричне енергије?

И док још увек траје конкурс за уградњу соларних панела у Општини Бечеј доносимо вам и неколико информација о томе колико је исплатива производња сопствене енергије и шта је све препрека у нашем законодавству и прописима да то буде и заиста одлична инвестиција за будућност.

У Београду је ових дана одржана и трибина под називом „Грађани и соларна енергија – искуства купаца/произвођача у Србији“ на којој је наглашено да су сви учесници сагласни око тога да то може бити заиста исплатива инвестиција али са чувеним ако …

Пре свега је потребно додатно ускладити законодавство како би се овај институт применио у потпуности, а производња зелене енергије од стране грађана додатно заживела, сагласни су учесници трибине.

Незадовољство купаца/произвођача када су добили неуобичајено велике рачуне за струју након инсталације соларних панела, настало је као резултат великих очекивања, које је форсирала држава промовишући инвестиције у соларне панеле као огромну уштеду. До тога је дошло, јер није примењена уредба каква је првобитно требало да омогући да се плаћа само потрошена електрична енергија, а не целокупна произведена енергија, од које су вишкови послати у мрежу где се чувају за касније, каже саветница у области права енергетике, докторанткиња и купац/произвођач Варвара Алексић.

Предлогом Закона о ПДВ који ће ступити на снагу 2023, ПДВ ће се плаћати само на утрошену енергију, али ће остати плаћање акцизе и накнада, односно мрежарине на укупно преузету електричну енергију.

Систем купца/произвођача односно производња електричне енергије се највише исплати великим потрошачима који су у црвеној зони, јер им се цена рачуна за струју умањује и до 60 одсто, а затим средњим потрошачима из плаве зоне којима се умањује за 45 одсто. Просечним потрошачима до 400 киловата се на месечном нивоу тај принцип не исплати. Дакле веома је тешко проценити који су потребни капацитети енергије и у складу са тим правити кућну електрану.

Соларни калкулатор, који је израђен у оквиру пројекта Климатски форум, помаже да се одреди адекватна величина соларне електране, како би били избегнути неопходни трошкови и како би производња електричне енергије покривала сопствене потребе на трибини је објаснила објаснила је Тијана Јаковљевић, асистенткиња на Географском факултету у Београду. У питању је, како каже, алгоритам који на основу унетих параметара – потрошње електричне енергије, нагиба крова и стране света на коју је окренут, израчунава колика се може очекивати производња електричне енергије из инсталираног једног киловата снаге соларног система на крову породичне куће.

Извор Танјуг