Економија

ЈП „Топлана“: Послали Скупштини на усвајање повећање цена

ЈП „Топлана“, тј. Надзорни одбор овог предузећа ја још средином октобра месеца на седници донео одлуку да се од оснивача овог предузећа, Општине Бечеј, затражи повећање цена топлотне енергије за кориснике.

Правдајући ово поскупљење ЈП „Топлана“ је навела да је још у јулу месецу ЈП „Србијагас“ повећао цене гаса за скоро 12 посто и да је притом и индекс потрошачких цена повећао се за 5 одсто.

Бечејска „Топлана“ је  дакле ухватила талас поскупљења са осталим топланама у држави јер су и из Владе Србије најавили да је одо-брено поскупљење и гаса и струје и  других енергената од почетка 2023. године. Ова Одлука биће пред одборницима највероватније на наредној седници СО Бечеј.

Од почетка 2023. године цена киловат-сата струје биће већа 8 одсто за домаћинства, а гаса 11 одсто. Киловат-сат гаса са таксама и ПДВ-ом коштаће 4,5 динара, а струје 14,4 динара. Према рачуници Агенције за енергетику, домаћинствима која просечно троше око 400 киловата месечно рачун ће бити увећан до 300 динара.

Онима који се греју на ТА пећи и ноћу их укључују биће већи рачун до 1.000 динара. Грађани који се греју етажно на котлове на струју могу да очекују рачуне веће за 1.600 динара. Агенција за енергетику је дужна да месец дана унапред обавести грађане о повећању цена енергената.

Влада Србије усвојила је данас Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији у случају поремећаја на тржишту тог енергента, што ће за последицу имати повећање цене природног гаса за 11 одсто.