ДруштвоСпорт

Спортски центар у служби спортиста, клубова и грађана

Један од стандард одрастања у Бечеју већ генерацијама је да се родитељи, бар негде на почетку док се не искристалишу дечија интересовања, држе основне формуле – упиши дете на неки спорт, енглески и у музичку школу, нешто од свега тога ће се залепити, у сваком случају неће нашкодити. Како је већина од нас данас одрастала на тај начин ретко ко размишља о томе да је ова формула могућа, пре свега због тога, што у нашем граду постоје одлични услови за све три активности. Спортски центар је од своје изградње много допринео да се омасови и хуманизује физичка култура у граду и да данас “старије генерације” препричавају као “ратне приче” како је тешко било време смрзавања током јутарњих тренинга пливања на отвореном базену.

Иако је за сам град у неким несретнијим временима спортски центар знао да буде приличан терет за одржавање (скуп свакако јесте и данас) једно је сигурно он неће остати празан. Данас у Центру свакодневно тренирају и раде на десетине тимова, неколико клубова са великим бројем деце и омладине различитог узраста. Руководство спортског центра има веома добру сарадњу са локалном самоуправом, посебно претходних неколико година када су биле неопходне веома велике инвестиције у одржавање зграде, терена, опреме, реквизита. Термини за тренинге наших локалних клубова свакако су приоритет у СЦ.

Клубови раде са различитим узрастима и све је већа гужва на свим теренима па се већ дуже време тренинзи и за децу одржавају у касним вечерњим сатима што због школских обавеза деце што због превелике гужве и великог броја тимова. Осим тога СЦ мора да обезбеди и термине за остале грађане, за рекреативце, школе пливања и сл.

Према речима директора СЦ Дејана Терзића њихов први циљ је да свима омогуће да редовно одржавају тренинге и да је њихов прицип рада да свим грађанима изађу у сусрет и омогуће коришћење капацитета ове установе.

Ипак, спортски центар на свим теренима има свакодневно попуњене све термине скоро до 11 сати увече и иако се управе клубова и тренери труде да са млађим узрастом деце раде у што ранијим терминима у зимско време су то ипак вечерњи сати у питању. У тим вечерњим сатима је око ове установе прилично велика гужва јер велики број родитеља чека децу са тренинга. Не треба заборавити и да приличан број деце долази и из суседних места (из наших околних насељених места али и из Аде, Мола…) и да за родитеље то су сати чекања у питању.

У неко скорије време клубови су практиковали да пуштају родитеље да са трибина прате тренинге али се то за већину тренера и клубова показало као не баш падагошки адекватно решење, па је већина клубова одлучила да родитељима ускрати присуствовање тренинзима што је у последње време изазвало прилично незадовољство.

“Сви ти клубови су корисници наших термина, ми смо њима увек излазили у сусрет, када су тражили да родитељима деце из њиховог клуба буде омогућено да уђу на мале трибуне током тренинга, ми смо то одобрили као што смо сада када су рекли да се тај простор закључа такође сматрали да је то њихова одлука и закључали смо, нама није проблем да наши домаћини ураде све што клубови одлуче. Они су једини који могу да одређују политику рада клубова. Ми смо ту да свима изађемо у сусрет максимално. Нама није проблем да откључамо врата у 5 ујутру и да закључамо у 11 увече.”– рекао нам је директор Терзић.

У овом моменту не постоји ни адекватан простор где би родитељи могли да сачекају децу у оквиру центра па је СЦ вољан да обезбеди средства да уложи одређена средства да се улазни хол опреми новим намештајем и опремом и да се направи један удобнији простор за боравак и дружење. Простор где ће, без да ометају рад тренера, тате моћи да бистре стратегију утакмица и тренинга и размене оне своје “ратне приче” са почетка текста, да маме могу да сачекају децу, попричају.

“Нама је опремање хола и модернизација простора свакако била у плану, намештај је дотрајао па ћемо искористити ове нове инвестиције да направимо да тај “друштвени” простор буде што лепши и што боље опремљен. Сад ускоро ћемо радити најпре санацију купатила и санитарних чворова а нови пројекат за следећу годину је санација свлачионица. Ове године нећемо бити у могућности али већ од почетка следеће планирамо да доле у холу направимо амбијент који ће бити пријатан за све. То је оно што је у нашој могућности али политика рада клубова и њихов принцип рада са различитим узрастом деце је, да поновим, на управи клуба и на тренерима. На нама је да им обезбедимо услове за рад.” –рекао нам је Дејан Терзић