Друштво

Јесења разгледница Бачког Петровог Села

Доктор Киш Имре, херој толеранције

Захваљући члановима Културног круга „др Киш Имре“ мештани Бачког Петровог Села, већ 19 година, обелажавају Дане овог великог хуманисте и човека иза којег су остале многе дирљиве приче и који је уистину права легенда овог места.

Дана 9. новембра, пред Спомен бистом у центру села, делегација Скупштине Општине Бечеј, на челу са замеником председника скупштине општине Ержебет Кинка, као и делегације културног круга, који носи његово име Часњи Имреом и Киш Золтаном, положили су венце, а затим су то исто учинили и на његовој родној кући, која је данас забавиште. Свечана поворка се после тога унутила на Католичко гробље где су евоциране успомене на доктора, који је помагао тадашњу сиротињу, спасао колонисте испред стрељачког строја, био један од најзаслужнијих за оснивање Фудбалског клуба 1913. године а касније и Шаховског клуба 1930. године.

Дана 10. новембра, у вечерњим сатима, у савременом Дому културе, одржан је културно уметнички програм , а публици су се у најлепшем светлу представили чланови Културног круга „др Киш Имре“ од оних најмлађих до савремене плесне групе.


Одржан други Меморијални турнир у шаху „др Киш Имре“, Балаша Золтан победник

У просторијама Шаховског клуба, одржан је други по реду Меморијални турнир посвећен на сећање, на оснивача овог клуба др Киш Имреа. Турнир су заједнички организовали Ужружење грађана „За Бољи живот села“ и Културни круг „др Киш Имре“ а на турниру је учествовало осам шахиста аматера, пет из места и три из Бечеја. Судија турнифа био је Зоран Мајсторац, један од најбољих играча овог клуба.

Прво место припало је Золтану Балаши са 6 поена, друго је припало Стеви Миловићу (83 године) из Бечеја који је освојио 5 поена, треће и чевтрто место поделили су Миљан Јовановић (Бечеј) и Чури Бела из села са по 4 поена. Пето место припало је Тибору Бузогању из села, који је освојио 3 поена, а од шестог до осмог места пласирали су се Ласло Гор, Киш Јожеф и Балзам Тибор са по 2 поена.

Медаље Савеза спортова општине Бечеј и захвалнице за учешће на овом турниру подељење су свим учесницима меморијалног турнира, судији и фоторепортеру Јаношу Рабу.


Предавање у Омладинском клубу
У просторијама омладинског клуба, одржано је веома садржајно предавање на мађарском језику на тему Отићи или не, а предавач је био Иштван Гилвази, члан Друштва интелектуалаца „Браћа Тан“ и друштва стваралаца и иноватора из Бечеја, који је заинтересованим Петровоселцима говорио о могућностима мале привреде и малих газдинстава и какве су шансе да се остане у селу, јер је евидентно да је доста младих тренутно запослено у суседним државама. Ово је само почетак серије стручних предавања на тему останка у својој земљи и свакако ће користити многима да прошире своје видике када је перспектива останка у свом селу у питању.


Монодрама „Има једна земља“

У великој сали Месне заједнице „8 октобар“ љубитељи монодраме заиста су могли да уживају у представи „Има једна земља“ у извођењу Зрењанинског глумца Јовице Јашина, који је уједно и режисер ове представе, која говори о нама самима, о евоцирању успомена.

Монодрама је одиграна по књизи „Писма из Србије“ аутора Бојана Љубеновића, а публика је глумца Јовицу Јашина наградила дуготрајним анлаузом.

Јанош Жолнаи