Спорт

Спортски риболов: Јубиларни риболовачки маратон

Јубиларни десети риболовачки маратон протеклог викенда, у организацији Удружења спортских риболоваца „Кечига“ из Бачког Петровог Села, на обали Тисе окупио је више од 70 страствених пецароша, који су без прекида ловили рибу током 24 сата.

У периоду од 10 часова ујутру у суботу до истог термина у недељу уловљено је скоро 58 килограма рибе, а пецарошима су додатно отежали тропски услови, будући да је Тиса била изузетно топла, па је самим тим било и мање рибе током дана.

Такмичили су се пођеднако и мушкарци и жене, а међу учесницима било је и деце. Најмлађи такмичар имао је 10, а најстарији 70 година, па тако ова манифестација с поносом носи епитет породична.

„Имали смо такмичаре из целе Војводине, али и из Јагодине и Београда. Људи су чули за наш маратон, а што је најинтересантније ове године смо имали две женске екипе, што до сада није био случај. Обично је било мешовитих екипа, мушко-женских. Радује нас што су долазили и такмичарски парови унуци и деке. Будући да је летња сезона, вода је врућа и нормално је да риба не једе толико. Ипак, испунили смо наш циљ, да окупимо људе у природи крај реке и да се сви дружимо“, рекао је Шандор Полтура, председник УСР „Кечига“ Бачко Петрово Село.

Укупно 37 двочланих екипа надметало се за титулу најуспешније, а њих су оцењивали судије Јожеф Хорват и Ласло Винце. Прво место освојио је тандем из Бачког Петровог Села, Шандор Сивели и Роберт Киш Карољ. Њих двојица су уловили укупно 6.725 грама рибе и тако преузели прелазни победнички пехар.

„Због велике врућине је јако слабо „радила“ риба. Ово нам је најслабији улов у претходних десет година, колико присуствујемо маратону. Углавном смо пре подне хватали кедере, а ноћу девериге и шаране. Најтежа риба коју смо уловили имала је око 900 грама“, објашњавају Шандор Сивели и Роберт Киш Карољ, победници риболовачког маратона.

Друго место заузео је такмичарски пар Атила и Силвиа Киш, такође из Бачко Петровог Села, док је треће место припало Карољу Концу и Јулиани Тот. Другопласирани су уловили 6.020 грама рибе, а трећепласирани 5.570.

„Ова година је била изузетно тешка због високих температура. Пецали смо на јаком сунцу и било је јако тешко издржати, али некако смо успели. Ми смо пецали само кедере и од ситних рибица смо уловили око 6 килограма, што није мало“, кажу Атила и Силвиа Киш, освајачи другог места.

Највећу рибу уловио је такмичарски пар Реже Коломпар и Ро- ланд Лазар, а реч је о сому тешком око 1.400 грама. Одмах иза њих су Карољ Чузои Шандор Ерег штуку од 1.200 грама.

Поред медаља и пехара, најуспешнији учесници добили су штапове за пецање и друге пригодне поклоне, које су организатори обезбедили за све такмичаре.

Иначе, УСР „Кечига“ из Бачког Петровог Села биће домаћин пионирске лиге 3. септембра, а такође чланове удружења очекује и такмичење у дубинском пецању.

Вукашин Љубојев