Колумне

Срце таме брачног живота

У петак 2. фебруара бечејски љубитељи драмске уметности уживали у „Малим брачним злочинима“, представи студентског Позоришта Промена из Новог Сада. Дуодраму по тексту Ерика-Емануела Шмита у вешто импровизованом камерном амбијенту на сцени Градског позоришта одиграли су Ема Муратовић и Бечејац Раде Маричић, студенти треће године глуме у класи Бориса Исаковића.

„Мали брачни злочини“ представљају психолошки изузетно сложен комад, глумачки изазован, за младе глумце управо „чупав“. Силазак супружника у „срце таме“ заједничког живота подразумевао је, наиме, беспрекидно, мучно интимизирање, каткад силовито огољавање, при чему силажење бива поступно, тензично, јер Шмит гради драму на готово криминалистичком заплету, одгонетањем тајне шта се то збило критичне ноћи након које је муж завршио у болници са повредом главе и потпуном амнезијом. Изазов увећава и камерност представе као и тренуци ћутње, свеједно испуњени густим, речитим дијалогом.

Глумачки „залогај“ представе је и околност да двоје младих уметника тумаче ликове незанемарљиво старије од себе. Питање овде није, међутим, тек физичка уподобљеност, већ уверљивост психолошке природе. Муратовић и Маричић покушали су да прикажу супружнике огрезле у међусобном мучењу, уплетених рогова такорећи, осетљиве а уједно парадоксално окореле, неповерљиве, убијене у појам предвидљивошћу, монотонијом брачног живовања, људе који су се у браку, том лудилу у двоје, непослетку и прозлили. – И у том покушају су итекако успели! Јасно, они су глумци и њихов је посао да се уживљавају, да буду оно што нису, да што успелије оличе стотину различитих лица, а то овога пута није било нимало лако. Управо је даровитост глумачког тандема учинила да публика, иако фамилијарна са Маричићем врло брзо то сметне с ума и пред собом угледа, сасвим уверена, напросто двоје љубавника који нити могу заједно, још мање могу одвојено, који играју игре, који се рву, задавају ударце, повређују, али се и теше и милују, те „кроз лажи и обмане долазе до истине“.

Упркос местимичним несигурностима у изведби, неувезаностима, па и тек коректној режији, „Мали брачни злочини“ су, све узев, вредна, глумачки зрела представа коју можете погледати у Позоришту Промена на новосадској Академији уметности.

Иван Ковач

Антрфиле: Раде Маричић је пре 22 године рођен у Чачку одакле се са породицом као четворогодишњак преселио у Бечеј. Глумом се почео бавити током гимназијских дана у Драмском студију младих бечејског Градског позоришта, да би потом уписао глуму на Академији уметности у Новом Саду. Осим у глуми, Раде ужива и у многим другим стварима иако за њих, како каже, нема времена. Воли да чита, углавном историјске романе, и наравно драмска дела. Свој живот не може да замисли без особа које воли и времена које проводи са њима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *