Друштво

Свечана седница СО Бечеј: Додељене годишње награде и награда за почасног грађанина

Свечана седница СО Бечеј поводом Дана општине Бечеј одржана је у недељу 1. августа у великој сали општине Бечеј. На седници су, поред представника локалне самоуправе, јавних предузећа и установа присуствовали и председник посланичке групе СВМ у републичкој скупштини и подпредседник странке Балинт Пастор са сарадницима и Миклош Гал генерални директор представништва фирме „Артур Бергман“ за Србију.

На свечаној седници председник општине Бечеј Драган Тошић и председник Скупштине Игор Киш одржали су свечане говоре у којима су углавном направили преглед инвестиција које су урађене у општини Бечеј у претходне две године. Прошле године свечана седница из епидемиолошких није одржана. Они су такође представили и планове за даља улагања у привреду и инфраструктуру у целој општини. Након ових поздравних говора према протоколу седнице додељене су и годишње награде појединцима и колективима у општини Бечеј. Ове године је додељена и награда за почасног грађанина општине Бечеј, која се иначе додељује сваких 5 година.

Одлуку о додели ових награда донела је Комисија за доделу годишње награде општине Бечеј и звања почасног грађанина у саставу: Дијана Петер, Ђијанта Ловаш и Ференц Тот испред локалне самоуправе, а за поједине области Љиљана Димић за здравство, Анђелко Мишковић за привреду и пољопривреду, Серда Балаж за област културе и цивилних организације и Дане Мандић за спорт и туризам.

На претходној седници, два дана пре ове свечане, одборници су усвојили одлуку комисије па су тако и потврђене награде које су додељене.

Колектив основна школе „Петефи Шандор” у Бечеју добио је овогодишњу награду у области образовања, колектив Дома здравља у Бечеју у области здравства, Куглашки клуб Војводина из Бачког Градишта у области спорта, Чаба Ридег, уметник из Бачког Градишта у области уметности, Круг интелектуалаца браћа Тан из Бечеја у области цивилних организација, Ђула Тол, виолиниста из Бечеја у области културе и др Павле Скленар, генерални директор компаније КWS у области привреде.

У образложењу комисије за ове одлуке поред осталог каже се:
Основна школа „Петефи Шандор” у Бечеју, у области образовања за допринос у унапређењу образовног рада са децом ради стицање нових знања, искустава и учења, која утичу на то да свако дете максимално развије своје могућности. Отварањем ученичке задруге „ПефиПринт” школа негује социјално преузетништво у оквиру којег су секције штампарије, здраве хране, снимање и монтажа школских филмова, спорт, хуманитарни и продајни сајмови рукотворина, креативна наука, роботика, програмирање. Иновативност, бројне награде на такмичењима, али и истакнут васпитно – образовни рад опредељују циљ којим стреме, а то је да постану препознатљив регионални центар за неговање талентованих ученика. Иницијативу послао Општински одбор Савеза војвођанских Мађара (СВМ) у Бечеју и одборничка група.
Дом здравља Бечеј у области здравства за изузетан допринос, професионалност, посвећеност, несебичност здравствених радника у пружању здравствене заштите у години коју је обележила пандемија вируса ковид-19. Континуирана брига према пацијентима и њихово лечење коју лекари, медицинске сестре, техничари и остали запослени пружају, ризикујући и сопствени живот чине стуб одбране у овогодишњој пандемији корона вируса. Иницијативу поднели Радован Гајић, Јелена Богдановић, Милица Вукас, Драган Попов, Милан Штрбачки, Кристијан Немет и Слободан Танасијин.
Куглашки клуб Војводина из Бачког Градишта, у области спорта за веома успешне овогодишње резултате сениорске и јуниорске екипе, али и појединаца на првенствима Војводине и Србије. Куглашки клуб Војводина из Бачког Градишта је спортска организација у којој се негује спортски дух, заједништво, упорност, жеља за победом. Иницијативу је послао Милан Каћански.
Чаба Ридег, уметник из Бачког Градишта, у области уметности, за стваралачки допринос у урбаној уметности и цртању графита. У свом стваралаштву користи спрејеве и шаблоне, које сам израђује. Слике имају лепе детаље, а налазе се и ван граница наше земље. Иницијативу предао ОО СВМ у Бечеју и одборничка група СВМ
Круг интелектуалаца браћа Тан у Бечеју, у области цивилних организација, за популаризацију науке и уметности међу децом школског узраста и младих. Комбинујући уметност и науку пружају могућност квалитетног испуњења слободног времена и занимљивост у едукацији. Круг интелектуалаца објавио је и две књиге о науци за децу „Марти, слонче у свету науке“ и „Чаробњак Томи”. Реализатори су и програма „Карољ Тан је почео ми настављамо” у којем се пружа могућност да ученици основних школа учествују у радионицама из области хемије, фармације и лековитих биља и тако стекну почетна теоретска, али и практична знања из ових области. Њих је такође предложио СВМ.
Ђула Тол, виолиниста из Бечеја, у области културе, за музичко стваралаштво и развој народне музике. Запослен је у РТВ -у као члан ансамбла народне музике, концертмајстор. Искуства је стицао и ван граница наше земље, највише у Америци. Током каријере сарађивао је са Звонком Богданом, Ђорђем Балашевићем, Аготом Виткаи Кучером, Белом Маврак, али и са групама Легенде и Фрајле. Носилац је награде Удружења музичара Србије. Иницијатива потекла од исто од СВМ-а.
Др Павле Скленар, генерални директор компаније КWS, у области привреде, за постигнуте резултате у раду и значајном доприносу развоја привреде у општини Бечеј, који својим делима и постигнућима доприноси свакодневном, привредном, друштвеном развоју и угледу општине Бечеј. Успешним вођењем компаније, залагањем, трудом и радом, те остваривањем циљева да стабилизује позицију фирме на новим тржиштима и постизањем конктинуираног раста посповних резултата, али и његовом улагању у лични и професионални развој, ова компанија послује и инвестира у будућност. Такође, др Павле Скленар несебично доприноси и подржава активности у области образовања, науке, културе и животне средине. Иницијативу су потписали Милена Ивановић, Бојан Ковачев, Стефан Илић, Марија Поповић Жугић и Илија Мирков.

Комисија је разматрала 12 пристиглих иницијатива. За годишње награде су предложени и: Снежана Секулић, адвокат из Бечеја, председник Управног одбора КУД „Ђидо” Бечеј, у области културе, ФК „Јединство”из Бачког Петровог Села, у области спорта, Владислав Живановић, спортски тренер Кајакашког клуба из Бечеја, у области спорта, КУД „Орион” из Бечеја, у области културе, 11. Економско – трговинска школа у Бечеју у области образовања.

Горан Васовић из Бечеја, фронтмен, аутор песама и један од оснивача рок групе „Ева Браун” добио је на овој седници награду почасног грађанина Бечеја.

У иницијативи за ову награду о раду и личности Горана Васовића каже се:
„Горан Васовић је један од оснивача бенда „Ева Браун” иза којих стоји пет изванредних студијских албума, неколико синглова и лајв албума, аутор је текстова и музике која сведочи о моћи љубави и саосећању, хуманости, чиме је оплеменио нашу целокупну музичку сцену. Иако економиста по струци, он је остао једини оригинални члан бенда и аутор највећег броја песама. Својим великим музичким талентом, допринео је не само развоју музичке уметничке сцене у земљи и свету, већ и угледу саме општине Бечеј. Оснивач је хуманитарне родитељске организације ДМД (Дишенова мишифиина дистрофија), која је чланица Националне организације за ретке болести Србије (НОРБС), којом председава већ четири године и у оквиру које се бави хуманитарним радом, организацијом хуманитарних концерата и прикупљањем средстава за лечење ове ретке болести, као и довођењем и организовањем нових терапија у третирању Дишенове мишићне дистрофије у Србији.“

„Наступао сам пред хиљадама људи, гостовао безброј радио програма и никада до сада нисам имао трему као што је сада имам. За све оно што радите у животу можете добијати признања свуда али када добијете признање из средине из које потичете онда је то заиста нешто посебно, нешто специјално. Ја се без лажне скромности надам да сам то признање барем делимично заслужио. Ово признање не сматрам само својим већ истовремено и признањем свима који су били инволвирани у рад састава Ева Браун и ја бих споменуо њихова имена, то су Петар Долинка, Звонко Стојков, Љубомир Рајић, Милан Главашки, Срђан Љиљак, Горан Обрадовић и Алберт Шерегељ. Сви они су били или јесу део састава Ева Браун и ове године ево славимо 30 година од како постојимо. Негде 90-тих година када смо кренули да радимо Бечеј се сматрао за један од музичких епицентара у држави и називали су га „Српски Манчестер“ као пандан ономе што се у музичком смислу догађало на музичкој сцени тих година у том граду. На жалост почетком 2000-их тај пламен је почео да се гаси али ја искрено верујем да и покретањем ове манифестације Бечеј ноћу и колико чујем и покретањем неких нових бендова овде у Бечеју да се поново пали тај културни и музички пламен рокенрола и да ће у културном смисли Бечеј пратити све оно што треба да нам се дешава на привредном плану.“ – рекао је добитник награде Горан Васовић на свечаној седници.

Да подсетимо Комисија је 7. јуна ове године расписала јавни позив за подношење иницијатива за доделу звања почасни грађанин у оквиру ког су кандидоване две особе. Друга је била Марина Радић, државна првакиња у соло и групним диско денс категоријама, оснивачица Плесног клуба „Max dance” и „Max centra” у Бечеју. Додајмо да су до сада за почасне грађане општине Бечеј проглашени Виктор Шкрабањ, академски сликар и Михајло Шевић, у време доделе најстарији живи учесник Народноослободилачког рата из Бечеја и успешан привредник.