Óbecse

Tanfolyamokkal a foglalkoztatottság növeléséért

Környezetnyelv, IT, programozás, számvitel, nyilvános szereplés…

A Tako cool egyesület és az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) minden évben megvalósítja az Egyenlő esély minden fiatalnak elnevezésű projektet, melynek keretén belül különféle tanfolyamokat szerveznek az ifjúság számára. Ez idén sem volt másképp, a fiatalok ezúttal a szerb és magyar nyelv, grafikai tervezés, web tervezés, programozás, könyvelés
és számvitel alapjait sajátíthatták el.

A kurzusok fő célja a fiatalok helyzetének javítása, pontosabban, hogy könnyebben tudjanak munkát találni, a környezeti nyelv elsajátítása vagy új készségek megtanulása által.

– Ezek a tanfolyamok a tolerancia valódi példája. Egy olyan multikulturális környezetben, mint Óbecse, fontosnak tartom, hogy legalább alapszinten tudjuk beszélni a környezetnyelvet, megértsük, ha valaki a boltban, a gyógyszertárban, az étteremben környezetnyelven szól hozzánk. Nem először vezetem ezt a tanfolyamot, a résztvevők minden évben különbözőek, van, aki egyáltalán nem beszél magyarul, van, aki alap dolgokat tud, mégis, ami évről évre változatlan, az a tanulók lelkesedése – mondta Potrebić Tőzsér Gabriella, a magyar nyelvű kurzus előadója.

A tanfolyamon résztvevők egy része azért jelentkezett a kurzusok egyikére, hogy új dolgokat tanuljon meg, mások azért, mert munkába állni vagy munkahelyet váltani és úgy érzik, ez segítségükre válhat ebben.

– Rendkívül változatos volt a csoport, aki számvitelt és könyvelést tanult, minden szempontból. Van, aki már rendelkezett előtudással, hiszen ebben a szakmában dolgozik vagy közgazdasági középiskolában tanul, de vannak olyanok is, akik a nulláról indultak, úgyhogy ez a kurzus kihívás volt számomra is. – nyilatkozta a számvitel és könyvelés tanfolyam vezetője, Ana Kosovac. Idén, a már említett kurzusok mellett egy újdonság is várta az érdeklődőket. December 17-én a Városi Színház Kreatív központjában Kommunikáci és nyilvános szereplés elnevezésű műhelymunkára került sor. A résztvevőket megismertették a lámpaláz legyőzésének folyamatával, a
nyilvános szereplés részleteivel, de szó esett az első benyomás fontosságáról, valamint a beszélő gyengeségeiről és erősségeiről is.

– A projekt fő célja, hogy megnövelje a fiatalok foglalkoztatottságát Óbecse község területén. Ezért szervezzük meg minden évben ezeket a tanfolyamokat, hiszen általuk a fiatalok új tudásra tesznek szert vagy kibővítik eddigi tudásukat. Tapasztalataink szerint hasznosak a kurzusok, minden évben pozitívak a visszajelzések. A fiatalok valóban tudják kamatoztatni az itt elsajátított dolgokat – mondta Katarina Stojisavljević, a Tako cool egyesület elnöke.

Az Egyenlő esély minden fiatalnak elnevezésű projektet minden évben az Ifjúsági és Sportminisztérium finanszírozza. A kurzusok végén a fiatalok vizsgát tesznek a tanult anyagból, majd elismerő oklevelet kapnak arról, hogy sikeresen elvégezték a tanfolyamot. A képzések egyébként három hónapig tartanak és ingyenesek.