Друштво

„Тањир по тањир“: За 20 дана подељено преко 300 килограма хране за бечејске породице

Бечејско удружење младих је у сарадњи са Банком хране Маxи ланцем супермаркета и на територији општине Бечеј покренуо иницијативу „Тањир по тањир“.

У питању је акција која је праћена широм Србије и на платформи „Тањир по тањир“ донација хране из локалних Макси маркета сиромашним и социјално угроженим породицама. Локалне хуманитарне организација су начин да се у сарадњи са Банком хране ови пакети хране дистрибуирају крајњим корисницима, породицама и појединцима којима је неопходна помоћ.

Под слоганом „Помажемо онима који немају“ од покретања дигиталне платформе „Тањир по тањир“ на којој се региструје „проток“ донација укупно је сад већ донирано више од 5000 тона хране која је стигла чак до 7500 крајњих корисника.

У саопштењу Бечејског удружења младих каже се „Само заједно можемо допринети ширењу културе доброчинства и солидарности. Управљањем вишковима хране можемо помоћи да она сваког дана стигне до оних којима је потребна. Иницијатива „Тањир по тањир“, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP), повезује Maxi, Mega Maxi, Темпо и Shop&Go продавнице са хуманитарним организацијама Банке хране Војводине и на тај начин омогућава да свеже воће и поврће стигне до корисника. Будимо солидарни и размислите да ли већ данас можете некоме донирати оброк.“

„Само у седам дана колико користимо платформу преузели смо око 140 килограма воћа и поврћа и то се сваког дана из сата у сат увећава. Уз подршку наших пријатеља из иницијативе „Хумани људи Бечеја“ протеклих дана смо донације упутили на неколико адреса у Бечеју, углавном вишечланим породицима. Наредних дана ћемо, у складу са могућностима и донацијама хране, одређене количине усмеравати и породицама у околним селима“ – каже Ана Аћимов, чланица Управног одбора БУМ-а.

„Многи наши суграђани не могу себи да приуште ни основне намирнице. Према званичним подацима имамо око 1.000 деце која живе у екстремном сиромаштву. Породице којима смо са иницијативом „Хумани људи Бечеја“ поделили пакете ретко имају прилику да купе воће које је, пре свега, изузетно важно за развој наших најмлађих суграђана“ – објашњава Аћимов.

Бечејско удружење младих се захваљује на могућности да сарађује са Банком храном Војводине. Заједно су протеклих месе-ци преусмерили велики број прехрамбених пакета најугроженијима становницима општине Бечеј. Из БУМ-а се веома захваљују и запо-сленима у бечејској продавници Маxи, пре свега на љубазности и ажурности око припремања „тањира“.

Она додаје да платформа функционише одлично, врло је прегледна и једноставна за коришћење, а идеја је и више него племенита, мада, нажалост многима и преко потребна.