Друштво

Техничка школа Бечеј: Завршен пројекат реконструкције ученичких тоалета

У Техничкој школи је почетком ове године и новог полугодишта коначно завршен пројекат реконструкције санитарног чвора и изградње новог тоалета за ученике. С обзиром да школа до сада није имала ученички тоалет у самој згради него се у тоалет улазило из дворишта у посебној згради ово је свакако једна од дуго чеканих, веома значајних инвестиција у школи. Некадашњи наставнички тоалет је проширен и од тог простора су направљена два ученичка тоалета.

Техничка школа Бечеј је за реконструкцију тоалета добила средства од Покрајинске владе, тачније од Покрајинског секретаријата за образовање, у износу од око 4 милиона динара.

Нови ученички тоалет има два посебна улаза, мушки и женски као и посебне просторе за приступ ученика са инвалидитетом тј. инвалидским колицима.  Простор у дворишту који је некада коришћен као ученички тоалет биће саниран и употребљен за неку другу сврху. Да подсетимо, постоји и начелни договор да се заједнички са Гимназијом уподоби и простор који сада Техничка школа користи у дворишту Гимназије за радионице и да се и ту у догледно време уради нови мокри чвор.

„Дана 10. јануара 2023. је отворен  нов ученички тоалет у згради Техничке школе у Бечеју. На радост свих тоалет је сада функционалан, модеран, хигијенски чист и безбедан. За разлику од претходног који је био више деценија у назад наменски за ученике у облику „пољског“ тоалета. Измештен изван школске зграде, у слабо осветљеном делу школског дворишта што га је чинило лако доступним за оне који су били склони вандализму, често је био рушен, уништаван. Овај пројекат је реализован захваљујући пре свега ученичком парламенту, уз помоћ родитеља као уз  велику медијску „бригу“ појединаца у нашој општини. Научили смо сви нешто из свега овог, а то је само да искључиво конкретним делима свима покажемо да можемо да урадимо оно што је, како кажу, већ одавно требало да се уради, а није. На нама је сада да се не бавимо прошлим временима, већ управо да урадимо колико год је могуће у овом тренутку да деци обезбедимо здраве услове за школовање и боравак у школи. Успели смо да добијемо средства путем конкурса од  Покрајинског секретаријате за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и то смо већ раније објавили и најавили реализацију овог пројекта. Најбитније је да ће ученици  сада имати, без сумње, много боље услове, осветљен, топао и уредан тоалет који ће се користити и који ће, надам се, чувати. У нашој школи научили смо да нашим идејама, радом и делима ширимо љубав и позитиван став према свима. И надам се да је то свима видљиво. Захвални смо на томе. Научили смо, на сопственом искуству, и да прихватимо све примедбе јавности као добронамерну сугестију у виду  духовитих, стручних па и унапред визионарских порука које нам дају  још већу вољу за новим корисним решењима у будућности.“ – рекла нам је овом приликом директорица Техничке школе Тијана Грујић.