Óbecse

Teltházas Évadzáró a kultúrkörben

Szombaton kétszer is megtelt a PSMK nagyterme

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai június 9-én, szombaton az Évadzáró műsor keretén belül bemutatták a hazai közönségnek az idei évad legjobb produkcióit, melyekkel számos díjat és elismerést zsebeltek be. Idén is több fellépésen, versenyen, szemlén, minősítőn szerepeltek, nem csak Óbecsén és környéken, de külföldön is.
A kultúrkörben a nagy érdeklődésre való tekintettel már néhány éve hagyományosan két műsort adnak az aktuális évad végén, egy délutánit és egy estit. Ez idén sem volt másképp. Amire a kultúrkör tagjai büszkék lehetnek, hogy ez alkalommal is mind a kétszer teltház előtt léphettek színpadra.
– A Szivárvány festőcsoportunk idén ünnepelte megalakulásának tizenötödik évfordulóját, míg a társas- és modern-tánccsoport tavaly ünnepelte fennállásának 25. jubileumát. A Szelence táncegyüttes legutóbb Debrecenben az Országos Karikázó Fesztiválon nyert első díjat. A Dúdoló énekcsoport idén ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját. Mindkét csoport rendszeres fellépője a Durindónak. A Botra férfikórus tavaly a XXI. Egri Népzenei gálán és Aranypáva Nagydíjas versenyen elnyerte a lehető legmagasabb fokozatot a Kárpát-medencei magyar népdaléneklésben, az Aranypáva Nagydíjat, az idei Durindón pedig ők érdemelték ki a Bodor Anikó díjat – összegezte az elmúlt évad sikereit Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke.
Az Évadzárón bemutatkozott a kultúrkör modern tánccsoportja, néptáncegyüttesei, zenekarai és kórusai, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig.
A megjelenteket Sutus Áron, a Vajdaság Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte, majd dr. Molnár Viktor, a kultúrkör alelnöke szólt a közönséghez, aki ismertette a 2017/2018-as évad sikereit és eredményeit.
– A Szelence táncegyüttes ezúttal is sikeres évadot zár, hiszen januárban a Magyar Kultúra Napjára készített ünnepi műsort a Fokos zenekarral közösen lelkünk gyökere címmel, márciusban a táncegyüttes női kara első helyezést ért el a Debrecenben megtartott Országos Karikázó Fesztiválon, a múlt hétvégén pedig a Gyöngyösbokrétán láthatta a törökkanizsai közönség a táncegyüttest, valamint a Vajdasági TV nézői is, akik egy szerkesztett műsort láthattak az idei Gyöngyösbokrétáról, Durindóról – mondta Kisimre Szerda Anna, a Szelence táncegyüttes csoportvezetője.
– Az idei évad is sikerekkel gazdagon telt a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör társas és modern tánccsoportjának. Több belföldi és külföldi versenyen és fellépésen vettünk részt, ezek közül a legeredményesebben a szabadkai Grand Prix minősítőn szerepeltünk, ahol 3 gyémánt és 3 arany minősítésben részesült a csoport. Ez mellett az idei évad elején ünnepeltük a modern tánccsoport 25. évfordulóját, ahol a csoporton kívül még Magyarországról, valamint Vajdaság több városából érkeztek hozzánk vendégfellépők, akik táncaikkal színesítették műsorunk – tette hozzá Gyurcsik Heléna, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör modern tánccsoportjának koreográfusa és táncosa.
A műsor végén a Petőfi kultúrkör elnöksége a csoportvezetőknek, Tót Kása Piroskának, Cseszák Korcsik Anikónak, Cseszák Balázsnak, Gyurcsik Helénának, Varnyú Kingának, Kisimre Szerda Annának, Cseh Ferencnek, Kisimre Árpádnak és Ricz Róbertnek ajándékkal köszönte meg egész évi munkájukat.
Az Évadzáró a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az óbecsei önkormányzat támogatásával valósult meg.
P.D.