Спорт

Томићевићу злато, Новаковићу сребро

Кајакашака репрезентација Србије још једном је обрадовала српску спортску јавност својим наступом на Првенству Европе у кајаку и кануу које је од 8. до 10. јуна одржано у Београду. Освојене су три медаље, по једна од сваког сјаја, а љубитељи кајака у Бечеју могу бити поносни пошто су две од ове три медаље засијале на грудима наших суграђана Марка Томићевића и Марка Новаковића.
Марко Томићевић и Миленко Зорић су, у суботу 9. јуна, у трци двоседа на 1.000 метара успели да још једном докажу да су тренутно убедљиво најбољи на Свету. Они су тријумфовали за дужину чамца испред посаде немачке репрезентације поставивши најбољи резултат у историји кајакашког спорта у поменутој дисциплини. Њих двојица су један километар прешли за три минута, четири секунде и 940 хиљадитинки, оставивши иза себе Немачку и трећепласирану Шпанију.
Дан касније у финалу трке двоседа на 200 метара Марко Новаковић и Небојша Грујић су освојили сребрну медаљу у једној фантастичној трци која је решена буквално у последњим метрима када су нијансе одлучиле да се на највиши степеник победничког постоља попне посада Шпаније. Иако је наш двојац изузетно добро стартовао и имао предност током целе трке Шпанци су на крају били успешнији, али је сигурно да ће после ове трке у Београду итекако морати да размишљају о нашим репрезентативцима који су им из трке у трку све ближи и ближи.
Трећу медаљу за наш државни тим освојио је Марко Драгосављевић који је био трећи у К-1 на 200 метара чиме је употпунио успех репрезентације Србије.
Када се говори о резултатима са овог Европског првенства мора се споменути одличан наступ наше младе суграћанке Биљане Релић која је по годинима још увек млађа сениорка али јој то није била препрека да се пласира у А финале највеће континенталне смотре. У најјачој европској конкуренцији она је у дисциплини К-1 на 200 метара заузела девето место и добро утабала пут ка највећим успесима на европској и светској сцени. Питање је само времена када ћемо бити у прилици да јој честитамо највеће успехе са најзначајнијих такмичења.
Поводом освајања медаља са највећег европског такмичења Томићевића и Новаковића је примио и Драган Тошић председник општине Бечеј који им је у име свих грађана наше општине још једном честитао, посебно им се захваливши на томе што из такмичења у такмичење потврђују светску и европску класу и што су нас небројено пута обрадовали. Он им је обећао и новчану награду износу од 50.000 сваком уз напомену да ће у Бечеју увек имати добре услове за рад и напредовање.
Честиткама се придружио и Никола Џигурски, члан Општинског већа задужен за спорт и омладину који им је пожелео срећу и на предстојећем Светском првенству, посебно апострофирајући да су двојица наших суграђана прави пример како се велики рад и упорност у спорту на крају исплате.
–Изузетно нам је драго што смо успели да код куће, пред домаћом публиком освојимо европско злато које нам је недостајало у досадшњој каријери. Мало је рећи да смо задовољни оствареним. Предстоји нам кратка пауза па крећемо са даљим радом и припремама за наредне изазове, казао је Томићевић.
–Возили смо добру трку, нисмо били свесни да водимо али на крају морам истаћи да смо презадовољни освојеним сребром. Показали смо да можемо да се меримо са најбољом посадом на свету и надам се да ћемо убудуће бити у прилици да их побеђујемо. исгакао је Новаковић.
Током разговора за новинарима наши истакнути кајакаши су изнели планове за наредни период а први велики изазов ће имати у Португалу на Светском првенству које ће бити одржано крајем августа.

Синиша Ерак