Óbecse

„Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért”

Az óbecsei Pitypang óvoda is részt vesz a tartományi projektben

Az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény is részt vesz a Tartományi Titkárság Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért elnevezésű programjában. A projekt célja, hogy legfiatalabb lakosainkat környezettudatos viselkedésre tanítsa, valamint rámutasson személyes felelősségük fontosságára a környezetvédelemben.
– Többen is támogatnak bennünket ebben a projektben. Például az Ökobecse Polgári Egyesület, az óbecsei önkormányzat és az Ifjúsági Iroda is. Mivel többen vagyunk, több aktivitást tudunk megvalósítani. Kezdetnek fűszernövényeket ültettünk a gyerekekkel az udvarban, ez lesz később az ő kis „ökokuckójuk”. Közben tanultak is ezekről a fűszernövényekről és a gondozásukról – mondta Tatjana Mitić, a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatónője.
A projekt több aktivitást is magába foglal. A Pitypang óvoda négy csoportjának óvónői  és  tagjai,  minden hónapban különböző környezetvédelmi tevékenységeket valósítanak meg, ezen kívül a szülőkkel együtt műhelymunkákon, edukációs programokon és különféle tematikus aktivitásokban vesznek részt, de megünneplik a nemzetközi természetvédelmi világnapokat is. Emellett, az óvónők a környezetvédelem fogalmával, az ökológiai alapismeretekkel és a szelektív hulladékgyűjtés jelentésével is megismertetik a csemetéket.
A Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért projekt megvalósításában részt vesz az Ökobecse Polgári Egyesület is.
– Az Ökobecse műhelymunkákat szervez a fontosabb ökodátumok alkalmából. Azt követően, hogy felmérjük a gyerekek elsajátított tudását, versenyt fogunk rendezni. Nagyon örülünk a felkérésnek, mivel több éves tapasztalatunkkal jól ki tudjuk egészíteni a tananyagot. Szerintünk fontos, hogy a gyerekek már óvodás korukban környezettudatosan legyenek nevelve. Nagyon jó, hogy a szülők is bekapcsolódtak a projektbe, így követni tudják, hogy mivel foglalkoznak a gyerekek az oviban és az itt elsajátított dolgokat odahaza is tudják alkalmazni – nyilatkozta Kis Zoltán, az Ökobecse Polgári Egyesület elnöke.
A Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézményben elmondták, hogy a gyermekeket már a bölcsődében arra nevelik, hogy óvják a környezetüket és a természetet. Számos aktivitást visznek véghez a legfiatalabb korosztállyal is, melyek egy lépéssel közelebb hozzák a bölcsődésekhez a környezettudatos viselkedést. Mindezt persze játékos módon teszik, az ő korosztályukhoz alkalmazkodva. Az első műhelymunkát, melyen a szülők is részt vettek, február végén tartották meg. A szülők között volt az óbecsei Ćirić Una is, aki rendkívül fontosnak tartja a környezetvédelmi oktatásokat az óvodákban.
– Mivel mi, szülők mutatunk példát a gyerekeinknek, nekünk kell először változtatnunk. Rendkívül fontos ez a téma, hiszen már nagyon sok kárt tettünk a bolygónkban. Igyekszek a gyerekeimmel nyitottan beszélgetni ezekről a témákról, és akkor megértik, hogy bizony mi magunk is tudunk változtatni, javítani ezeken a globális problémákon. Mi például műanyag zacskók helyett szatyrot viszünk magunkkal a bevásárláshoz, a boltba, piacra. Ez is egy kiváló példa a gyerekek szemében. Ezen kívül komposztálunk is otthon. A bolygónk fullad, amit sajnos a következő generációkra hagyunk, ezért fontos, hogy mindannyian tegyünk valamit ennek érdekében – mondta Ćirić Una.
D.P.