Óbecse

Több, mint nyolcvanan adtak vért

Év végéig még három véradási akció várható

Október 7-én, szerdán Önkéntes Véradási Akcióra került sor Óbecsén, a Városi Színházban, az óbecsei Vöröskereszt és a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet szervezésében. Ez alkalommal 86 véradó járult hozzá mások életének megmentéséhez. Közülük 10 nő.
– Minden a legnagyobb rendben zajlott. Ez alkalommal inkább idősebb polgáraink jöttek el vért adni, olyanok, akik már huzamosabb ideje járnak akcióinkra vért adni. Volt néhány fiatal személy, akik először jöttek el, azonban egészségügyi okok miatt sajnos nem adhattak vért, de így is szép számú önkéntes szánta el magát e humán tettre. Elégedettek vagyunk a létszámmal. Remélem a következő akción is legalább ennyien összegyűlnek, hiszen véradókra mindig szükség van, minél nagyobb számban – mondta a véradás napján Dragoljub Milinkov, az óbecsei Vöröskeresztből.
Év végéig még három véradási akcióra kerül sor. November folyamán Óbecsén és Péterrévén, decemberben pedig Bácsföldváron.
Véradó lehet minden 18 és 65 év közötti egészséges személy. A férfiak három havonta, a nők pedig négy havonta adhatnak vért. A véradás amellett, hogy segíthet másokon, sőt, életeket menthet, számos pozitív hatással rendelkezik a véradó egészségére is. Többek között csökkenti a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát. A rendszeres véradás ösztönzőleg hat a friss vörösvérsejtek képződésére is. Emellett, a véradó minden alkalommal amikor vért ad, egyben a saját egészségi állapotáról is kap visszajelzést.

D.P.