Друштво

Толеранција у свакодневници

Радионице за младе у организацији КЗМ

Канцеларија за младе општине Бечеј је крајем јануара орга-
низовала радионице на тему толеранције, двојезичности, мулти-културалности. Ове активности су биле намењене младима од 15 до 30 година са територије наше општине.
Радионице су одржане у Бечеју и Бачком Градишту на српском и мађарском језику и обухватале су разговор са младима на поменуте теме, као и омладинске игрице и вежбе. Они су том приликом вежбали толерантност у конфликтним ситуацијама и њиховом решавању, учили о тимском раду, разумевању и прихватању других људи и другачијег размишљања.
– Циљ нам је био да са овим пројектом подигнемо свест младих о томе које су предности мултикултуралне средине, да их учимо на толеранцију и поштовање туђег мишљења. Када кажемо толеранција, млади углавном мисле на прихватање различитости. Међутим, она је много више од тога, толеранција је присутна у свакодневном животу и у разним ситуацијама, поготово у оним конфликтним. Зато смо са младима вежбали тимски рад и решавање конфликтних ситуација – рекла је координаторка Канцеларије за младе, Дијана Петер.
Према речима организатора, повратне реакције младих су позитивне. Активно су учествовали у сваком делу радионице, имали су много питања и предлога, а то говори о успешности ове активности. Међу плановима Канцеларије за младе општине Бечеј се налазе едукативни садржаји и на друге теме, тако да ће млади и у будућности имати прилику да прошире своје знање из разних области.
Пројекат „Двојезичност – предност, а не препрека“ у оквиру којег су се реализовале радионице финансирао је Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

Дијана Петер