ДруштвоЗанимљивостиРазонода

Три најраширеније теорије завере о корона вирусу

Пандемија која је захватила преко 200 земаља у свету и која се веома брзо раширила планетом, захваљујући узнапредовалој технологији комуникација и генерално природном повезаношћу и урбаним миграцијама људи данас, направила је и глобално раширену панику базирану на лажним вестима и пумпању непроверених прича и теорија. Три најраширеније теорије светске завере које су тренутно у оптицају, и у које верује чак добар део „информисанијих“ грађана света, које се масовно шерују путем интернета (и допуњују) по блоговима и друштеним мрежама су следеће:

1. Вирус је направљен и „побегао“ из лабораторије у Вухану
Читава теорија базира се на чињеници да у Вухану, који је у Кини био један од градова који је навише био погођен пандемијом, заиста постоји лабораторија 4. степена (највишег) која се бави проучавањем вируса, између мноштва осталих и коронавируса. Ово је искоришћено у политичке пропагандне сврхе америчкој администрацији на челу са Доналдом Трампом који је велики заговорник теорије о пласираном вирусу из те лабораторије. Амерички председник већ више од два месеца пропагира теорију да је вирус „побегао“ из лабораторије на оближњу пијацу која је према неким истраживањима била нулта тачка одакле је све кренуло. Озбиљност ове теорије завере еквивалентна је озбиљности извора, Трампа и проточне менажерије ликова из његове администрације. Типично за Трампов устаљен манир популистичке кампање базиране на поједностављеним мантрама за јавност које претпостављају закључак „на прву лопту“ а у које људи по природи ствари најпре поверују. Чињеница да су сви независни светски научници оспорили могућност да се из лабораторије тог типа вирус поред свих мера заштите прелије на пијацу није умањила популарност ове теорије. Овој теорији допринео је и јутјуб филм и брошура на енглеском језику који су издати, објављени од стране издавача Epoch Times који је финансиран из средстава једног кинеског религијског култа који је забрањен од стране кинеске комунистичке партије и државе Кине. Ова секта је на кућне адресе у Канади још у јануару дистрибуирала публикацију са теоријом о „комунистичком вирусу“ и покренула лавину на коју се после накачио и Трамп.

2. Коронавирус је билошко оружје
Ова теорија завере је својеврсна надоградња на ону прву, у питању је такође пропаганда која је потекла из машине америчких републиканских кругова око Трампове администрације. У јануару 2020. године конзервативни Washington Times је објавио саопштење Била Герца, портпарола за националну сигурност из Трампове администрације који је без пардона изјавио „коронавирус је могуће повезати са кинеским програмом за развој биолошког оружја“, то је потврдио и познати антрополог Стивен Машер који се у својим књигама углавном бави антикинеском пропагандом. Након тога било је немогуће на интернету зауставити машину, кренуло је са шеровањем чланка по друштвеним мрежама и блоговима, па рециклажа и „допуњавање“ лажних вести. Обе теорије су добар показатељ да људи веома тешко могу да прихвате идеју о конциденцији па и о неком природном биолошком развитку вируса. Мора да постоји нека завера. То што су научни кругови већ на самом почетку утврдили да је у питању вирус који је пренет са животиње на човека изгледа је много мање вероватно него него читава конструкција о вирусу као тајном биолошком оружју.

3. Вирус се шири путем 5G мреже.
Ово је свакако једна од најблесавијих али истовремено и најатрактивнијих теорија завере тренутно, нешто као естрадна верзија за широке масе које нису склоне оним компликованим политичким. Разуверавање заговорника ове теорије захтевало би неко научно објашњење које би било сулудо губљење времена и труда у доказивању нечега што је више него очигледно. Вирус који је честица биолошког порекла која се састоји од протеина и нуклеинских киселина не може да се шири путем електромагнетних таласа! Ово је питање елементарне логике и базичног основношколског знања из физике или биологије. Ширење ове теорије завере је класична матрица по којој се као основа узима страх од непознатог, а то је тренуто „електромагнетна радијацији 5Г мреже која се уводи у неким земљема“, у коју се убаци стандардна прича о некој тајној и малициозној агенди моћника из сенке, плус пригодан нов елеменат у виду пандемије вируса што резултира забавом за лакоумне. Један од аутора/промотера ове теорије је и бивши енглески фудбалер и спортски коментатор David Icke који је ширење коронавируса путем 5G мреже назвао завером моћника и сила из сенке да се бројчано прочисти светска популација. Реаговања стручњака, биолога, епидемиолога и физичара и других научника он је окарактерисао као доказ да су сви они уцењени или присиљени да сакрију „истину“. У питању је „аутор“ који иначе верује, и о томе је написао око 20-ак књига, да светом управљају рептилијанци који су преузели људски облик и налазе са на свим релевантнијим функцијама у свету. Малу математичку нелогичност да се вирус раширио у преко 200 земаља а да 5G мрежу има тренутно само 34 државе у свету ту нико не спомиње јер магнетни таласи натоварени вирусом не познају државне границе.