Спорт

Триатлон: Гајо Бурић – шампион воде, стазе и точкова

Смирај године право је време да се „подвуку црте“, да се одмери и анализира урађено у години која измиче. Гледајући 2021. годину, она је за нашег суграђанина Гају Бурића, сада већ трофејног триатлонца, била веома успешна, пошто је успео да поново оствари тријумфе на највећој међународној сцени, чиме је наставио да на најбољи начин промовише свој град и своју државу широм светских меридијана. Након 2018. године, најтрофејније у његовој спортској каријери, он је наставио са успесима и у 2021. години, а његова упорност је победила бројна одлагања и отказивања спортских такмичења, а све услед неколико таласа Корона вируса.

Почетак овог разговора кренуо је од неизбежне теме која се односи на то колико је задовољан урађеним у протеклој години. Скроман као и увек Бурић је констатовао да је задовољан због велике победе у Словачком граду Шаморину на „Challenge“ шампионату, једном од најважнијих такмичења у триатлонском свету, али да му незадовољство причињава чињеница да је неколико премијум трка одложено јер су биле планиране почетком и крајем сезоне, када су били пикови пандемије.

–Потпуну сатисфакцију очекујем наредне године, када планирам да освојим ова реномирана такмичења која ће бити преношена на највећим спортским каналима. Ове године сам по норми био један од претендената за највише резултате, али нажалост надметања нису одржана. Забринутост и даље постоји пошто се још увек не знају тачни датуми одржавања тих такмичења и све је неизвесно, али се надам да у 2022. години неће бити толико померања као ове године. Наравно, битно је да вредно радим, да будем здрав и онда неће бити проблема да остварим све зацртане циљеве, наравно уз подршку мојих „највернијих навијача“, моје мајке и мог брата. Искрено говорећи највише бих желео да се тема пандемије више не спомиње у наредној години и да се сви вратимо нормалном животу па самим тим и да се такмичења у спорту одвијају по утврђеним програмима, кратко је започео разговор Гајо Бурић.

На којим дистанцама ћете наступити наредне године, да ли планирате и полудистанцу?
–За 2022. годину планирам наступе на спринт и олимпијској дистанци. То су такозване стандардне дистанце у триатлону и оне ми највише одговарају због моје физичке конституције. Полудистанцу, „half Ajronmen“, ћу оставити за крај сезоне. Није проблем завршити ту трку, као што су урадили многи, чак ходајући или гурајући бицикл, али то за мене није опција. Мој циљ је да оставим одличан утисак и превазиђем себе. Имам је у ногама и рукама, с обзиром на обим тренинга, али за нешто више, потребно је време, искрено је констатовао наш суграђанин.

Сећате ли се вашег првог триатлона?
–Наравно, дебитантски дан се никада не заборавља и један је од најлепших осећаја у сваком спорту. Мој први триатлон је био са позајмљеним челичним бициклом марке „Peugeot“ од мог друга Владе Макијевића и у триатлонско-тркачком комбинезону, на Ади у Београду. Аматерски триатлон је уживање и најлепши део каријере сваког триатлонца, где се такмичите сами са собом и уживате у обарању личних рекорда, без икаквих притисака, у даху је испричао Бурић.

Како оцењујете стање триатлона као спорта у нашој земљи?
–Триатлон је олимпијски спорт и код нас се појавио крајем осамдесетих година прошлог века, а велику експанзију је доживео у овој декади 21. века, мада нажалост, морам признати да је тренутно у паду. На такмичењима је мањи одзив учесника него раније. Да ли због квалитета такмичења или лошег рада, то је питање за надлежне људе из савеза. Најбољи такмичари имају стране тренере и углавном се такмиче у иностранству, како би што више напредовали. Моје мишљење је да спорт мора још више да се популаризује, како код младих, тако и код сениора, како би схватили његове користи по физичко и ментално здравље и развој човека. Овај спорт је на пример у Енглеској, Америци или Немачкој саставни део школског и универзитетског програма, будући да обухвата базичне спортове. Пошто сам наступао у Аустрији и Швајцарској, где сам тренирао са њиховим репрезентативцима, мишљења сам да мора да се формира и полупрофесионална и аматерска репрезентација, како би се направила јака такмичарска база. Ове земље на европским и светским првенствима наступају са великим бројем такмичара у свим категоријама, од професионалне па до аматерских. Уз њих долази и велики број навијача и тако се ствара јака база. Триатлон не мора бити спорт елите, него сви могу њиме да се баве, нарочито у почетној фази и аматерски. Не треба вам најскупљи бицикл за почетак. За нешто више пара од просечног новог бицикла, можете купити полован алуминијумски бицикл и кренути. Потребна је само воља, вредан и напоран рад и наравно истрајност, казао је наш прослављени ас.

Да ли сте покушали да урадите нешто, како би сте популаризовали овај спорт у нашој земљи и код нас у Бечеју?
–Својим наступима, медаљама и победама протеклих година, нарочито ове и 2018. године, када сам уз директан пренос тријумфовао на великој трци „Светске серије 5150“ у Цириху, изазвао сам велику пажњу домаћих медија и мислим да сам тиме урадио доста тога на популаризацији спорта. Наравно, увек може боље, али треба истаћи да је медијски простор за појединачне спортове у Србији веома скучен. Што се тиче локалног деловања, пре две године сам дошао на идеју да реоснујем најстарији бициклистички клуб у Бечеју – Тесла 1925, који је основан 1925. године. Урадио сам то како бих свима, а нарочито омладини, приближио благодети бициклизма, а уз њега и триатлона. Бициклизам је, поред тога што је користан за свакодневно кретање, пријемчив и најздравији спорт, јер у њему најмање оптерећујете зглобове и тетиве а ваш кардио-респираторни систем ради најоптималније, казао је наш суграђанин, па наставио даље о спроведеним акцијама у протеклом периоду:
–Година у којој смо реактивирали клуб, започели смо велику акцију под називом „Бициклирај безбедно“, у оквиру које смо спровели неколико активности. Најважнија је била едукација деце о безбедности у саобраћају, које смо спровели по школама бечејске општине, као и акција бесплатне поправке бициклова. Тада је уз чланове нашег клуба и сервисере из продавнице „Каприоло“, вршен бесплатан зимски сервис бицикала свих школараца у Бечеју. Позване су биле све основне, средње школе и ШОСО „Братство“. Иако је све било договорено, остаје жал, али и забринутост, што се нису одазвале све школе. Надам се да ће се у будућности и управе истих понашати одговорније према деци, јер је безбедност деце најважнија.
У наставку акције у 2020. години смо имали у плану и нека такмичења, али нажалост пандемија Ковид 19 вируса је то прекинула и због опште безбедности и упута надлежних, све активности биле отказане.
Вреди напоменути, да смо у децембру 2020. године, организовали акцију „2021 m за остварење наших снова“, где смо виртуелним такмичењем подстакли многе наше суграђане, да се активирају након дуге пандемије, победе сами себе, али и крену редовније да се баве спортом или рекреирају. Свако је у жељено време и на жељеном месту, имао задатак да пређе ову дистанцу. Активност је окупила преко 200 учесника, а једној комшијско-другарској акцији, без буџета и рекламе, придружили су се и наши бројни суграђани, који су у печалби широм света, као и наши познати кошаркашки и фудбалски тренери. Без буџета, али са срцем било нас је од Аустралије, Америке, преко Енглеске, Шведске, Швајцарске, Србије, Мађарске, па све до Казахстана и Русије. Свако је био победник и свако је награђен дипломом, са поносом истиче наш шампион.

Какви су планови клуба у наредној години?
–Годину која је већ иза нас је обележила организација више заједничких тренинга а клубу се прикључило још неколико активних такмичара, па смо направили лепу базу, засновану на искреној причи и другарству. У наредном периоду планирамо даље проширење чланства а сви заинтересовани могу да нас контактирају путем нашег сајта www.tesla.in.rs, фејсбук стране „ВСК Тесла 1925“ или преко мог профила на инстаграму @buricg. Отворени смо за свака питања и радујемо се свакој врсти интересовања, позвао је Бурић наше суграђане да се опробају у овом веома интересантном спорту.

За крај шта бисте рекли која је главна одлика триатлона?
–Једна од најбитних чињеница је да нас триатлон учи издржљивости и упорности, које су веома важне у животу. To је изузетан спорт јер обухвата дисциплине које су урођене човеку, трчање и пливање, као и бициклизам који му је веома сродан по покретима. Изузетан је за развој младих и зато је толико заступљен у германским и англосаксонским земљама, а од скора и у Русији, где је такође ушао у наставни програм на Универзитету у Санкт Петерсбургу и где се отварају бројне академије триатлона. Зашто онда не би био и код наc? Популаризација здравих животних вредности и омасовљење овог спорта јесте мисија која мене и све остале у нашем клубу води и мотивише да будемо још вреднији и бољи у изазовима који нам предстоје у наредном периоду, завршио је Гајо Бурић. С.Е.