Друштво

Трибина о унапређењу образовања Рома и Ромкиња

Хуманитарна организација „Ђина“ из Бачког Градишта је у сарадњи са Покрајинском канцеларијом за инклузију Рома, Општином Бечеј, Националним саветом Рома организовала трибину „Могућности за унапређење положаја деце и младих Рома у систему образовања” која је одржана у среду 17. априла у малој сали Општине Бечеј. Циљ ове трибине била је афирмација заједничког рада на унапређењу образовања деце и младих Рома и Ромкиња у општини Бечеј. На трибини је поред представнице организације домаћина Добриле Ђин учествовао и директор Канцеларије за инклузију Рома Милош Николић као и представници локалне самоуправе, Националног савета ромске националне мањине, образовних установа, организација цивилног друштва.

На трибини су представљени и резултати пројекта „Активизмом за образовање свих: Кораци ка унапређењу положаја и права деце и младих Рома и Ромкиња“, циљ овог пројекта је мало комплекснији приступ образовању, афирмација науке и других интелектуалних дисциплина код младих Рома. На трибини је било речи о потенцијалним бенефитима који могу да се остваре у нашем друштву уопште када је у питању ефектан и контунирани рад на образовању Рома. Овај пројекат према речима Милоша Николића је само показао да деца имају велик потенцијал и да је друштво све отвореније према ромској заједници али да и даље треба радити на промоцији образовања Рома и Ромкиња и да се све афирмативне законске мере доследно спроводе.

Хуманитарна организација „Ђина“ има велики број активности које спроводи на територији општине Бечеј укључујући и рад са децом и младима. Углавном су ове активности усмерене на развијање различитих вештина код деце које ће им омогућити лакшу интеграцију у ширу заједницу. Наравно, „Ђина“ и даље ради и на програмима који су намењени смањењу сиромаштва у ромској заједници јер то је још увек један од приоритета барем онолико колико је то образовање и развијање вештина код деце. Немаштина, тешки животни услови ромских породица које немају довољно средстава за нормалан живот су и даље најчешћи разлог зашто деца напуштају школу и не могу лако да се извуку из тог зачараног круга сиромаштва.