Óbecse

Tűrt, tiltott vagy támogatott

Lehet-e a mobiltelefon ellenség helyett szövetségese a pedagógusnak?

Ha egy Facebook-csoport látogatottságát szeretnénk felpörgetni, elég csak feltenni a kérdést: vane helye a mobiltelefonnak az iskolában, és hamarosan özönleni fognak a kommentek. Tűrjük, tiltsuk vagy támogassuk az okoseszközöket az oktatásban?

Az ellene szóló érvek kétségtelenül igazak: nem könnyíti meg a tanár munkáját, ha a gyerek nem figyel, mert üzenetet ír vagy játszik, és az sem jó, ha az osztályon belüli rangsor alapja az, hogy kinek van jobb mobilja, vagy ha a gyerekek vállalhatatlan képeket osztanak meg. Szerbiában az erőszak megfékezésével megbízott munkacsoport a tanintézményeknek azt javasolta, hogy szabályzatban rögzítsék, milyen feltételekkel használható mobiltelefon a tanítás idején. Több iskola azonnal lépett is: van, ahol szekrényekbe zárják a készülékeket, amiket a nap végén visszaadnak, máshol a diákok nem is vihetik magukkal az iskolába az említett eszközöket.

De az okostelefon ma már a mindennapi élet szerves része. Az oktatás is gyökeresen megváltozott, a tanulók igényei mások lettek, mint évtizedekkel ezelőtt, ingadozik a figyelmük, kevésbé vagy egyáltalán nem köti le őket a frontális tanítás, ezért nagy kihívás érdekesebbnek lenni a zsebekben lapuló okostelefonoknál.

Nem kell versenyeznünk a telefonokkal. Előnyt is lehet kovácsolni abból, hogy az osztályokban ilyen értékes taneszközök lapulnak a zsebekben.  Rá lehet keresni a naprakész információkra, prezentációkat, infografikákat, oktató appokat lehet letölteni. A kérdés csak az, hogy hajlandóake elindulni ebbe az irányba az iskolák és a pedagógusok – véli Galgó Ferenci Andrea, az óbecsei Közgazdasági-kereskedelmi Iskola szaktanára, az Oktatásügyi Minisztérium külmunkatársa.

Az okostelefonokra egyelőre még mindig ellenségként tekint az iskolák nagy része. Ezek az eszközök valóban alkalmat adhatnak különböző visszaélésekre, hangjuk megzavarhatja az órákat, a mobilos lehetőségek elterelhetik a diákok figyelmét a tananyagról. De régebben a pad alatt ol-vasott könyvet és a cetlin folyó levelezést kobozták el a tanárok az órákon a mobil helyett. Vajon a lényeget tekintve vane különbség?

Attól, hogy elveszik a diáktól a telefont, nem fog automatikusan odafigyelni a tanárra. A telefon lehet a tanár szövetségese is. A mobilos órákat úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos tanórát azzal a különbséggel, hogy amikor szükség van rá, előveszik a gyerekek az eszközöket. A diákokat ez motiválja, hiszen sokkal színesebbé tehető így a tananyag. Az oktatási törvény értelmében a tanárok, tanítok minden tantárgyon ke-resztül kötelesek fejleszteni a digitális kompetenciát. Vajon ott, ahol megtiltják a telefont, rendelkezneke elég eszközzel ehhez? Luxus félretenni a telefonokat, amelyek segíthetik a tanárt a kompetenciafejlesztésben, ráadásul még csak nem is kell közpénzt költeni rájuk. Olvashatunk olyan szülői kommenteket, hogy „használják a telefont informatikán, de ne minden órán” – épp az informatikán nem kell, mert arra az órára ott a felszerelt tanterem. A szülők java részének fogalma sincs, mire használtatják az órán a diákokkal a tanárok a telefont, ezt kellene megértetni velük a tiltás helyett. Sajnos a tanárok jelentős része is a tiltást szorgalmazza – mondja Andrea.

A szabadkai MTTK-nak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően már 2015-ben volt ingyenes, akkreditált pedagógusképzés, ahol arról lehetett tanulni, hogyan használhatók az okos eszközök az oktatásban.

Én 2015-ben, hat év kihagyás után tértem vissza az oktatásba, és azt láttam, hogy nem lehet ott folytatni a munkát, ahol korábban abbahagytam, elsősorban ezért vettem részt ezen a képzésen, ahol sok lehetőség tárult fel számomra. El is készítettem az érettségi gyakorlás digitalizált változatát úgy, hogy a diákok akár a buszon ülve is gyakorolhassák a példákat. Tudomásul kell venni, hogy már nem úgy tanulunk és tanítunk, mint 40 éve. Rengeteg fajta feladat oldható meg mobilon, és ezt nagyon szeretik a tanulók. A feladat olyan lesz, amilyenre az oktató összeállítja: más szintű az alsósnak, más a középiskolásnak. Egy okostelefon rengeteg dologra használható az iskolában, a különféle alkalmazások mellett ismétlésre, új anyag átadására, online kurzusokra is alkalmas, ami azoknak jó, akik nem tudtak részt venni az órán, mert bármikor visszanézhetik akár az egész tanórát is. Hiány van magyar nyelvű szaktankönyvekből, ez is pótolható, mert a tudásmegosztásra rengeteg új weboldalt és youtubecsa-tornát indítottak tanárok – állítja a szaktanár.

Andrea szerint a tanulókért folytatott harcban akár versenyelőnyt is lehetne kovácsolni a mobiltelefon értelmes használatból – persze ehhez a szülőnek is tisztában kellene lennie azzal, milyen kapukat nyit meg az eszköz használata az oktatásban.

Nincs annál szomorúbb, mint amikor a diákunk unatkoznak az órán. Az óra megszervezése az én felelősségem, nekem kell úgy dolgoznom, hogy ne unatkozzanak, és meg is tanuljanak valamit. Amikor lanyhul a figyelem, akkor megnyitjuk a „játékot” – ami nem játék, hanem a tananyag elsajátításának az eszköze –, és azt látom, hogy mindenki figyelni kezd és aktív. A kollégák rengeteg akkreditált képzésen tanulhatnak erről, de valószínű, hogy azoknak az iskoláknak a tanárai, ahol tiltják a mobilt, kihagyták ezt a lehetőséget. Az ingyenes, korszerű és az interneten elérhető web 2-es eszközök alkalmazásával érdekessé és hatékonnyá tehetjük az órákat, de mindez csak akkor lehetséges, ha az iskola házirendje megengedi a telefon használatát órán, ha a tanárok nyitottak a változásokra és ha az iskolában is van wi-fi kapcsolat – szögezi le Andrea.

F.R.