Економија

У Градишту се шију наслони за познате марке аутомобила

Фирма „Костел аутомативˮ доо има седиште у Бачком Градишту у бившој хали фирме Деко Бачко Градиште где се некада шила дечија одећа, постељина. Фирма Деко је давних дана отишла под стечај а сада се у том простору ради нешто сасвим другачије. Власник ове нове фирме је правно лице са територије Републике Хрватске „Костел прометˮ из Преграда (место у Загорју). Фирма Костел Промет д.о.о. је власник кластера у који спада и градиштански огранак, „Костел Аутомотив“. Фирма је основана 2001. године, а бави се шивењем седећих система за интеријере возила. Пословање је започела израдом наслона за главу у сарадњи с пословним партнером Johnson Controls NTU из Словеније тачније из Градеца у Словенији. Прве услуге шивења компанија је почела пружати радећи на на програму Clio за Renault, а квалитет и рокови испоруке врло су брзо довели до вишеструког раста пословања. Данас „Костел Прометˮ д.о.о. запошљава више од 500 радника и ради као Tier2 добављач за аутомобиле познатих марки као што su BMW, Citroen, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota и Volvo, а дневна производња износи више од 17.000 јединица.

Тачно пре четири године први производи из њиховог погона у Бачком Градишту су изашли из производње. У последње четири године фирма се полако постепено развијала тако да тренутно има 225 запослених у погону и администрацији. Према речима руководства погона из Градишта фирма је и даље стабила без обзира на прошлогодишње стање са короном. Планирају се и нека нова улагања и запошљавање још радника на новим производима.

У Бачком Градишту погон ради на шивењу наслона, односно пресвалака за ауто седишта. Купци су велике познате марке аутомобила Цитроен, Тојота, Волво и Нисан. Капацитет је око 30.000 комада пресвлака за наслоне недељно.

Игор Степанов, руководилац
„Костел аутоматив“

„У овом простору у којем сада радимо, у овој хали, пре четири године налазило се нешто потпуно другачије, ми смо доста уложили у машине, у простор, у објекат и то се види. Ми овде сад радимо оно што се зове текстилни део ауто индустрије. Већина радника овде су жене и већим делом су то жене из Бачког Градишта али и из целе општине Бечеј, имамо радница и из Чуруга, Жабља, Надаља и неколико жена из Новог Бечеја. За раднике превоз није организован али трошкови превоза су плаћени у складу са законским одредбамаˮ рекао нам је Игор Степанов

О томе како су пословали током корона периода прошле године и почетком ове Степанов нам је рекао да је највећи проблем био више неки осећај неизвесности јер се купци али и добављачи ове фирме налазе ван граница наше земље, у Европи. Он је такође напоменуо да и поред те неизвесности око локдауна, привремених затварања граница није дошло до неког битнијег пада производње и да је, напротив, чак она мало и узнапредовала.

У овој фирми данас ради око 230 радника од којих врло често у овом месту зависе и целе породице. Према речима Степанова запошљавање радника у предузећу често иде некаквим циклусима јер постоје неки периоди када добијају веома велики број захтева за запошљавање посебно у зимском периоду, лети је то већ мање јер је Градиште ипак сеоска средина па има доста породица које и даље углавном живе од пољопривреде. Наравно има и доста одлива радне снаге напоље ван земље али то је случај у целој држави и у свим гранама индустрије.

„Када је процес обуке радника и рада у самој производњи у питању морам да кажем да је шивење у ауто индустрији посебна врста шивења и свако ко је радио у стандардној текстилној индистрији ипак мора поново овде да прође обуку, да научи како се шију ови производи. Ми ту имамо веома велику помоћ од Националне службе за запошљавање већ годинама. Чак неколико пута у току године реализујемо пројекте које расписује НСЗ, то су углавном обуке на захтев послодавца где такође проналазимо и радну снагу. Навећи број тих људи који прођу обуку, вероватно 99 посто њих, онда и остану овде код нас да раде.ˮ

Слободанка Ташковић је на почетку рада у овом предузећу била шивач а сада је шеф производње, што показује да фирма омогућује и релативно брзо напредовање ако неко добро ради.

„Мислим да фирма веома много значи за село, доста породица живи од рада овде, ја путујем из Бечеја. Ја сам овде и почела да радим док је још био Деко и на неки начин сам се вратила кући, тако се осећам. Мани овај посао пуно значи јер плате су редовне, посао није лак и специфична је аутоиндустрија али колектив је добар, добро се слажемо и руководство се труди да нам изађе у сусретˮ рекла нам је Слободанка Ташковић.

У фирми „Костал аутомативˮ били смо баш на дан када је организован банкет за раднике у међусмени поводом четвртог рођендана фирме, уз торту и дружење овај колектив је на кратко прославио да би убрзо поподневна смена почела са радом.