У Скупштину ушло свих 5 локалних листа

На локалним изборима у Бечеју потврђено je било 5 листа за одборнике у Скупштини општине Бечеј. Од предложених, три листе су из коалиције која је у претходном мандату обављала власт у општини Бечеј док су две листе странака које нису у претходном мандату имале своје представнике у локалном парламенту. Представљамо вам листе кандидата за одборнике као и смернице када су у питању програмски циљеви које су ове странке поставиле за следеће четири године власти. Локални избори одржани су паралелно са републичким и покрајинским у недељу 21. јуна. Од 32.787 регистрованих грађана са бирачким правом гласало је 17.580 грађана. А неважећих листића је било 764.


1. Александар Вучић- „За нашу децу“ освојили 20 мандатa (52,09%, 9.158 гласова)

Општински одбор Српске напредне странке Бечеј, први је предао Изборној комисији општине Бечеј изборну листу кандидата за одборнике Скупштине општине Бечеј. Коалицију „Александар Вучић-за нашу децу“ потписом је подржало 1.204 грађана општине Бечеј. На одборничкој листи за будући састав Скупштине општине Бечеј половина кандидата је нова у односу на претходне изборе 2016. године. Од 36 кандидата 15 су жене, шесторо су млађи од тридесет година. Листу „Александар Вучић – за нашу децу“ чини и један представник Социјалдемократске партије Србије (СДПС), а подржали су је и Покрет социјалиста (ПС) и Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС).
На сајту ОО ове странке углавном можете да пронађете прилоге, текстуалне и видео, у вези са пројектима који су реализовани у претходном мандату у којем је ова странка имала већину у локалном парламенту. У оптицају је и штампани материјал који представља и петогодишњи план ове странке на локалу који је подељен по домаћинствима на целој територији општине Бечеј. Сви планови за следећи четворогодишњи мандат се углавном базирају у почетној позицији на ономе што је урађено у претходном периоду од када је СНС са коалиционим партнерима (СВМ И ПОКС) на власти. СНС је тражио подршку грађана да се и даље бави уређењем инфраструктуре у граду, обећавају да ће све улице у овом новом мандату на територији општине Бечеј бити асфалтиране. У плановима такође стоји да је претходних 8 година (2 мандата) власти ове странке било посвећено реализацији пројеката уређења централног градског језгра – уређењу трга и околних улица и саобраћајница, уређењу индустријске зоне и привлачењу инвеститора, уређењу и реконструкцијама школа и других образовних установа као и сарадањи са привредним субјектима и инвеститорима. У плану ове странке и евентуалне будуће коалиције су и обнављање пиваре, наставак рада на уређењу Тисе и окружења, повећању броја радних места и плата у општини Бечеј кроз инвестиције и др.


2. Vajdasági Magyar Szövetség – Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор – освојили су 11 мандата (29,31 %, 5.152 гласа)

Ова странка предала је 36 кандидата за одборнике. Савез војвођанских Мађара је заједно са Српском напредном странком и ПОКС-ом учествовао у постизборној коалицији која је обављала власт у општини Бечеј у претходне 4 године. Ова странка се у следећем мандату залаже у свом програму за афирмацију пољопривреде која ће по њима морати да буде један од приоритета развоја општине у наредном периоду као и развој инфраструктуре у граду и повећање броја инвестиција у саобраћајнице, повезивање са регионалним путевима и сл. Поред тога будући одборници ове странке су као своје приоритете поставили и развој заједнице уопште, разумевање и толеранцију, развој културе и науке посебно када су млади у питању, улагање у здравље и здравствени систем. Програмска начела будућих одборника говоре и о томе да је веома важно тај развој заједнице буде уз поштовање традиције и културног наслеђа.


3. Покрет обнове краљевине Србије: За краљевину Србију – Сви за Бечеј – др Косана Нешић – освојили су 2 мандата (5,78 %, 1.016 гласова)

Уколико буду део владајуће коалиције Бечејски огранак ПОКС-а свој програм за Бечеј је објавио у 10 тачака са 10 приоритета у развоју града у следећем мандату: Као први приоритет поставили су ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ у оквиру којег су нагласили да је основа за развој локалне економије помоћ малим и средњим предузећима, неопходну подршку локалне самоуправе да та предузећа добију субвенције. Наглашавају да је потребна и добра организација и заједничко деловање свих привредних субјеката у општини као и наставак улагања у инфраструктуру и опремање индустријске зоне. ИНФРАСТРУКТУРА је други приоритет. Улагања у инфраструктуру према плану ове локалне листе морају бити равномерно распоређена у целој општини и у свим насељеним местима, посебно је наглашено улагање у уређење тротоара и бициклистичких стаза као и саобраћајница које ће Бечеј повезати са аутопутем Е75. Као део инфраструктурних приоритета издвојили су и прелазак Топлане на биомасу и геотермалну енергију. Трећи приоритет је ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ где су подцртали важност строге контроле евентуалних загађивача и улагање у канализацију и водне путеве. Четврти приоритет је заустављање одлива СТАНОВНИШТВА кроз привлачење нових инвестиција у привреду града као и афирмацију породице као темеља опстанка друштва уопште. Пети приоритет су МЛАДИ у Бечеју и ту је издвојена заштита омладине од алкохолизма и наркоманије по исландском моделу који подразумева ограничавање приступа младих и малолетника угоститељским објектима у којима се служи алкохол у касним вечерњим сатима, строжије кажњавање угоститеља и родитеља, подстицање бављења спортским активностима за младе и других садржаја који афирмишу позитивнији приступ животу и здрављу. КУЛТУРА је шести приоритет, ту су издвојили помоћ аматерским позоришним групама у насељеним местима, Мајске игре као локални културни бренд и рестаурацију споменика. ЗДРАВСТВО је издвојено као седми приоритет, нагласили су планове за доградњу Дома здравља, решење статуса и улагање у Јодну бању, улагање у амбуланте у Новом Селу и у друге амбуланте у насељеним местим и обнављање медицинске опреме у свим здравственим објектима. ОБРАЗОВАЊЕ је осма тачка плана у оквиру које је издвојено улагање у инфраструктуру школа, опремење школа посебно за особе са инвалидитетом и омогућавање безбедног боравка деце у школама и одвијање наставе у складу са захтевима времена. СПОРТ је девета тачка програма у оквиру које је издвојено ангажовање на промоцији спорта и здравог начина живота, улагање у спортску инфраструктуру и посебно у школски спорт. Десети приоритет је очување здравља становника Бечеја током пандемије коронавируса. Бечеј је у овом периоду прошао без иједног пацијента који је из бечејског Дома здравља послат са позитивним налазом пре свега због дисциплине грађана Бечеја.


4. Социјалистичке партије Србије: Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије – освојили су 2 мандата (4.97 %, 874 гласа)

Први на листи је доктор ветерине Војислав Блажин, друга је Тамара Живков Аксин, фризерка из Бечеја а трећи је Немања Карапанџић, историчар и до скоро директор Туристичке организације Бечеј. Социјалистичка партија Србије предала је листу са 13 имена.
Програмски памфлет општинске организације Социјалистичке партије Србије насловљен је „За победу“ – Заокружи да не би мењао град и државу. Као програмске приоритете ове странке издвојили су: помоћ малим и средњим пољопривредним газдинствима и сточарској производњи, доступну и квалитетну здравствену заштиту, афирмацију културе и културне баштине града као залога за будућност, улагања у туристичке капацитете и промоцију Бечеја, решавање проблема паса луталица у граду, социјалну једнакост грађана Србије и Бечеја, омогућавање простора младима у Бечеју да искажу своје идеје и креативност, афирмацију спортских активности код младих, развој запостављених делова града и равномеран развој градске инфраструктуре, бесплатно образовање, подстицање развоја социјалних програма и бриге целокупног друштва за социјално угрожене.


5. Листа коалиције ВОЈВОЂАНСКИ ФРОНТ – Уједињени за демократски Бечеј – освојили су 1 мандат (3.50 %, 616 гласова)

Први на листи ове коалиције је Ференц Тот, председник Општинског одбора Лиге социјалдемократа Војводине Бечеј. Ова коалиција као основни приоритет поставља подизање животног стандарда грађана општине Бечеј, који су досадашње власти обећавале али нису спровеле. Они сматрају да је располагање сопственом имовином и изворним приходима једна је од кључних тачака за које се својим програмом и радом залаже коалиција ВОЈВОЂАНСКИ ФРОНТ-уједињени за демократски Бечеј. Ова коалиција инсистира на децентрализацији власти како не би сви приходи одлазили у Београд, већ остајали у локалним самоуправама, у општини Бечеј, које би требало да одговорно располагаже и улагаже у бољи квалитет живота свих грађана и грађанки. Војвођански фронта наглашава да новац који се заради овде у општини Бечеј оде за Београд и враћа се само мали део назад. Војвођански фронт се такође залаже за искорењивање партијског запошљавања, изградњу јаких, самосталних институција без владавине партократије, за изградњу правне државе и јаке приватне привреде, система у коме су школска спрема, знање и искуство примарни критеријум за добијање посла.