Друштво

Важно обавештење! У недељу 5. „Гастро фест“ на пијаци

Пажња, промена локације и програмске шеме !!!

Организатори су саопштили да ће фестивал бити због кише премештен на Градску пијацу и да ће бити одржан само у недељу.


Пети по реду „Гастро фест“ одржаће се овог викенда и овог пута ће трајати два дана, у суботу 1. и недељу 2. октобра. Програм и овогодишњег фестивала су подржали Покрајински секретаријат за пољопривреду, Покрајински секретаријат за образовање, Општина Бечеј, Мађарски национални савет и Спомен кућа Тан Мор.

У име организатора, Друштва интелектуалаца браће Тан конференцију за штампу је одржао Даниел Јовановић који је најавио фестивал, сатницу и садржај свих програма.

„Ове године „Гастро-фест“ смо проширили“ за још један дан. У суботу нам је највећи догађај „Борба Чорба“ тј.  такмичење у кувању рибље чорбе. Током кувања паралелно се ће се одржати и концерти. Пријаве за такмичење у кувању рибље чорбе било је отворено за све грађане који желе да покажу своје умеће, пријава је била 4000 динара а главна награда је 20.000. До сада је пријављено 23 екипе али ако баш неко жели може да се пријави још увек. Концертни програм почиње у 16. часова. Први ће наступити бечејски бенд „Сигма“, следећи су „Folk beat“ из Мађарске затим бенд „Банда дрвена“ а након тога „Perpetuum Mobile“ из Суботице. Концерт ће трајати до поноћи или до пола један отприлике. Осим такмичења и концерата имаћемо тај дан и „пијацу малих произвођача“. Нешто мање ће бити излагача у суботу него у недељу, тачније око 60 посто произвођача ће се појавити оба дана. То је негде око 30 излагача у суботу. Цео програм тог дана почиње у 14 часова. Око 15 часова предвиђена је и промоција књиге „Vajdaság ízei“ коју ће представити редакција Hétnap.“ – рекао је о догађањима првог дана Јовановић

„У недељу крећемо у 10 ујутру са првим програмом, тад отварамо пијацу малих произвођача, посетиоце ће дочекати око 50 до 55 различитих излагача који ће понудити своје производе. од сирева, преко домаћих премијум вина, до разних месних производа, свашта ће моћи да се нађе на тој пијаци. У исто време креће и такмичење младих кувара из стручних средњих школа, такмичење ћа трајати до 14 часова, они ће се овог пута такмичити у спремању ала карт јела са темом „Јесен у кухињи“. Имаће на располагању 12 сезонских намирница које ће морати да користе за спремање јела. Њих ће оцењивати и бодовати стручни жири који ће бити састављен од 3 члана из Кулинарске федерације Србије, једног члана из Мађарске и једног члана из Румуније. Три школе су потврдиле своје учешће, школа из Новог Кнежевца, школа из Сомбора и, наравно, наша бечејска. Што се тиче тог такмичења ове година смо направили један велики искорак напред. Претходних година смо за то имали доста аматерске услове за кување па су ђаци стручних школа кували јела у котлићу. Ове године смо им обезбедили посебне кухињске боксове који су одлично опремљени свим потребним кухињским професионалним ресторанским мобилијаром и опремом. Зато овог пута ће се и такмичити у спремању ала карт јела. Мислим да смо тиме, направили један велики корак ка томе да идемо према професионалном куварском такмичењу и то нам је и циљ наредне године да што више подигнемо професионалност тог такмичења. Надамо се да ћемо имати и више школа следеће године. Ово такмичење и организујемо уз подршку Кулинарске федерације Србије

У 12 сати нам креће „Недељни ручак“ и ту чекамо све госте дан нам се придруже на једном великом недељном ручку јер код овде је недељни ручак једна свети породични ритуал, где се обично окупи цела породица и ми желим да тај породични амбијент дочарам и у Горанском парку. Да цео наш град постане једна породица. Поред тога желимо да тиме мало олакшамо и угодимо и нашим домаћицама и домаћинима да тај један дан не морају да спремају ручак код куће и да поведу породицу и ту код нас у лепом амбијенту проведу дан.

Што се тиче тог недељног ручка биће много специјалитета у понуди и много излагача који ће спремати храну. Од тога могу да издвојим нашу Гастро кухињу где ће се спремати разни специјалитети од теста, куваће се домаће мешено тесто са прилозима, биће ту и насуво са кромпиром, са сиром, маком и орасима. Биће ту и свињска ребра на роштиљу, рибља чорба, пречена риба (8 или 10 врста) то нам доноси Fish and food рибарница из Бачког Петровог Села. Из Новог Сада нам долазе најбољи бургери у околини, буткице у сосу од рена, паста од пармезана која ће се спремати у великом котуру пармезана. Из Бачке Тополе нам долази Удружење аматерских кувара који доносе и 5 врста перкелта од срнећег или овчијег перкелта до шкембића.

Паралелно у 12 сати креће и музички програм у недељу. Прво наступа оркестар Беус, након њих Фокош бенд оба из Бечеја.“ – рекао је Даниел Јовановић о главном дану и програму фестивала.

„У недељу ће се одржати и „Острво осмеха“. У питању је један мини дечији фестивал: биће ту луткарско позориште, дечије концерте. Еко Бечеј ће организовати радионице и још много тога ће чекати децу у оквиру фестивала. Програм у недељу ће трајати до 19 сати.

Ми се надамо да ће бити лепо време, имамо опцију да ако киша буде повремено почела да пада да се посетиоци склоне, трудићемо се да имамо што више наткривених простора али за сада све прогнозе говоре да ће бити мало облачно али суво и да ће све бити у реду. Очекујемо што више посетилаца, прошле године био је једнодневни фестивал и имали смо око 4000 посетилаца у том периоду од 10 пре подне до 10 увече. Ја се надам да ће ове године бити још више. Много људи су нам се јавили, писали ван Бечеја, интересују се за фестивал из Србије, Мађарске … константно добијамо поруке људи који желе да дођу, питају какав је програм, како могу да стигну до нас. Ове године смо и желели да ставимо мало већи фокус на ван бечејску публику у промоцији фестивала. Бечејцима смо наравно највише захвални јер су подржали и посетили наш фестивал.

Главни циљ или један од циљева, ове наше манифестације је да дамо допринос развоју војвођанске гастрономије, да нека стара заборављена јела вратимо у „моду“, да промовишемо и неке нове правце у гастрономији, то се посебно односи на такмичење младих кувара, да користе те нове светске трендове у гастрономији, да користе нове технологије. Негде главни циљ нам је, дакле, спој традиционалне и модерне гастрономије. Желимо овим да привучемо што више угоститеља да и они иновирају своју понуду у ресторанима. Добар део њих функционише тако да имају прилично уједначену понуду и ретко ко од њих излази из тог круга. Ми верујемо да војвођанска гастрономија има потенцијала, да је много разноврснија него што је понуда у ресторанима и другим угоститељским објектима.“ – додао је Јовановић.