ВестиДруштво

Удружење „Бибер“: „Цветна пијаца“ донела пролеће на трг

Претходног викенда одржана је прва овогодишња пролећна „Цветна пијаца“. Излагачи су на централни трг донели пролеће, цвеће, саднице, зелени расад али, као што је то уобичајено, и много других домаћих прехрамбених производа, занатских рукотворина и др.

Прва овогодишња Цветна пијаца у Бечеју одржала се овог пута током викенда, у петак и суботу  22. и 23 марта 2024. године на Тргу Ослобођења у Бечеју. Организатори манифестације су били удружење грађана „Бибер” и Туристичка организација општине Бечеј у сарадњи са Општином Бечеј, подршку су пружили и ЈП „Комуналац“ а медијски спонзор је радио „Naxi“.

Специјални гости ове прве пролећне Цветне пијаце били су рукотворци који су прошли селекцију фестивалског жирија и који ће ове године представљати Србију на 13. Интернационалном фестивалу “Donaufest” у Улму, (Немачка) од 5-14. јула 2024. године. На штандовима ових рукотвораца Бечејци су имали прилику да погледају део радова који ће бити изложени на фестивалу.

„Дакле, ово је прва овогодишњи пијаца и као и увек, сваке године, почињемо сезону крајем марта без обзира на временске услове. Данас је био леп дан и успели смо да окупимо негде око 100 излагача. Ове године планирамо да одржимо укупно 5 оваквих дводневних манифестација, током пролећа три, сада у марту, па затим у априлу и у мају, прескачемо лето кад има других манифестација, и  на јесен још две у септембру и октобру. Већ на овој првој имамо негде око 30-так нових излагача који су сада први пут дошли на „Цветну пијацу“ у Бечеј. Овога пута на нашу велику радост успели смо да ову прву организујемо за викенд, у петак и суботу. То обично није могуће јер када крене сезона у пролеће свуда около има много оваквих манифестација и обично излагачи иду на оне велике, у веће градове. На пример, петком и суботом је цветна пијаца на СПЕНС-у и наравно да је куповна моћ Новосађана већа, да је већи промет купаца, па и излагачи иду тамо. У априлу и мају вероватно ћемо опет се вратити на то да то буду радни дани. Специфично за ову прву „Цветну пијацу“ је то што данас овде није само уобичајена продаја производа јер имамо и хуманитарни штанд који су поставили из удружења „Хумани људи Бечеја“ за прикупљање средстава за ускршње радионице за децу са сметњама у развоју које они организују на Салашу Вујић као и неколико штандова са излагачима који ће ове године представљати нашу државу на Интернационално фестивалу у Улму, Ја ћу бити једна од њих, део екипе, данас овде нисам могла да изложим своје радове али ја носим ручно рађене сапуне, природну козметику, са мном иду и колега који продаје штрудле као и Марика из Зрењанина, она је данас по први пут овде у Бечеју, пре неку недељу она је добила „Отворену шаку“ сертификат од државе, и још двоје излагача. Екипа је мала али одабрана. Ми тамо идемо сваке друге године као мала репрезентација „рукотвораца“ Србије. То је фестивал који окупља рукотворце дунавских земаља: Србија, Мађарска, Хрватска, Немачка … све где Дунав протиче.“ – рекла нам је Миомира Машић Остојић, из организације „Бибер“.

Као и ранијих година, посетиоци су имали прилику да се друже са произвођачима вина, ракије, меда, бомбона, колача, накита, сапуна, природне козметике, сувенира, садница и садног материјала из целе Србије. Нових производа било је доста посебно на штандовима са храном, било је сирева, месних производа и од мангулице и других.

Током два дана манифестације, на штанду удружења “Хумани људи Бечеја” била је организована и акција сакупљања добровољних прилога за Ускршњу радионицу намењену деци са сметњама у развоју. На штанду овог удружења грађани су могли да купе слаткише, штрудле, ситне колаче, декорисане корпица са слаткишима по симболичним ценама. Сав приход од продаје ових производа преусмерен је за потребе организовања радионице. Већ првог дана све је на штанду до поднева било продато а кутија је била пуна.

Пријаве за учешће на другој пролећној Цветној пијаци“ која ће се одржати 23. и 24. априла су до 15.04.2024. годинеа додатне информације можете добити путем e-maila: biber.pepper@gmail.com.